szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs könnyű dolguk a közműszolgáltatóknak, ha növelni akarják fogyasztóik bizalmát, hiszen a fogyasztó természetesnek tekinti, ha van áram, de felháborodik, ha nincs. Ráadásul a szektorban csak az ár érdekli a vevőket, ami nem hat ösztönzőleg a szolgáltatók kreativitására.

Rosszul szerepeltek a közműszolgáltatók az e-kereskedelem és a pénzügyi szféra képviselőihez képest abban a nemzetközi felmérésben, amelyet a KPMG készített a fogyasztói elégedettséget vizsgálva. „A közműszolgáltatók szinte minden vizsgált szempont szerint sereghajtóként végeztek, aminek oka abban keresendő, hogy ügyfeleiket kizárólag a számlán szereplő ár érdekli, és minden egyéb körítés, magyarázat csak összezavarja, felbőszíti a fogyasztókat” – véli Kiss Péter a KPMG EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régiójának energetikai vezetője.

„A fogyasztói elégedettség a közműszolgáltatások esetében nem olyan egyszerű kérdés, mint más ágazatokban” – állítja Kiss Péter. A szektor ügyfelei ugyanis mindenekelőtt az ellátás biztonságára és a költségekre koncentrálnak. Elsősorban az érdekli őket, van-e folyamatos és zavartalan ellátás, vagy nincs. „Az ügyfél természetesnek veszi, ha van áram, de elfogadhatatlan sérelemként éli meg, ha nincs; ilyen körülmények között pedig elég nehéz növelni az elégedettséget” – mondja erről Kiss Péter.

Öt ország, öt szektor

A KPMG felmérése öt országban – Egyesült Államok, Németország, Egyesült Királyság, Ausztrália, Kína – és öt szolgáltatási szektorban (bankok, általános biztosítás, életbiztosítás, közműszolgáltatások, elektronikus kereskedelem) mérte fel a fogyasztói elégedettséget. A kutatók minden szektorban vizsgálták a szolgáltatáshoz való hozzáférést és az átláthatóságot, az ügyintézés hatékonyságát, az ajánlatok és termékek személyre szabottságát, az ügyintézők hozzáállását, a szolgáltatás ár-érték arányát, valamint a márkaértéket és a reputációt.

Az ágazat értékelésének másik fő szempontja az ár, aminek nagy része a szolgáltató számára is meghatározott, így nem tud rá hatni anélkül, hogy ne csökkenne a nyeresége. „Senki nem fogja a költségeket növelő kiegészítő szolgáltatások irányába tolni a vállalatot, ha tudvalevő, hogy a fogyasztó egy dolgot néz: a számla végösszegét” – mondja a KPMG energetikai szakértője.

A közműszolgáltatásokkal az Egyesült Államok fogyasztói a legelégedettebbek (43 százalék), míg a lista utolsó helyén az Egyesült Királyság áll 22 százalékkal. A szolgáltatás színvonalának változását vizsgálva az ágazaton belül legjobban a kínai, míg leggyengébben a brit szolgáltatók szerepeltek; utóbbiak KPMG által számított fogyasztói elégedettségi szintje 13 százalékkal maradt el az átlagtól. A német fogyasztók sem maradéktalanul elégedettek közműszolgáltatóikkal: úgy érzik, nem versengenek a kegyeikért. Ennek okát a szabályozott piacokon birtokolt monopolhelyzetben kereshetjük.

A KPMG fogyasztói elégedettségi mérése hét témakörben harminc szempont szerint kalibrálta a szolgáltatók teljesítményét és az ügyfelek erről alkotott képét, minden egyes szempont esetében abból indulva ki, az adott területen a válaszadók mekkora hányada értékeli a szolgáltatást 9 vagy 10 pontra egy tízfokú skálán. (Csak a 9 és 10 pont jelenti ugyanis, hogy teljesen elégedettek a szolgáltatással a fogyasztók.) Ennek alapján kiderült, mennyire tartják fontosnak az adott területet a válaszadók, és az is, mennyire elégedettek a szolgáltató teljesítményével a kérdéses területen. Az így alkotott mátrixból a szolgáltatók jól látják, mely kompetenciák fontosak igazán a fogyasztók számára, és hol van lemaradásuk az elvárásokhoz képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!