szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni elemzők szerint több ok is van a "viszonylagos derűlátásra" a közép-európai - a magyar, a cseh és a lengyel - részvény- és devizapiaci teljesítményekkel kapcsolatban.

Az európai felzárkózó térség piacai jól teljesítettek az elmúlt egy hónapban, és bár ez elsősorban a visszalendülő orosz piacok teljesítményének eredménye, a továbbiakban inkább a közép-európai EU-gazdaságok, köztük Magyarország részvény- és devizapiaci kilátásai ígéretesek - jósolták szerdán ismertetett térségi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja a ház havi helyzetértékelését ismertetve kimutatta, hogy a régió tőzsdei árfolyamai az utóbbi egy hónapban - helyi valutaértéken számolva - átlagosan 5 százalékkal emelkedtek. A ház elemzői kiemelték ugyanakkor azt is, hogy ennek fő hajtóereje az orosz részvényárfolyamok 7 százalékos erősödése volt. Ebben elsősorban a keményebb nyugati szankciókkal kapcsolatos piaci félelmek enyhülése tükröződik, és a részvényindexek csak az év korábbi szakaszában tapasztalt veszteségeket hozták be. Ráadásul a felzárkózó európai gazdaságok részvénypiacai az év eddigi időszakában gyengébben teljesítettek, mint más feltörekvő régiók, illetve a fejlett ipari térség tőzsdéi - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint azonban előretekintve több ok is van a "viszonylagos derűlátásra" a közép-európai - a magyar, a cseh és a lengyel - részvény- és devizapiaci teljesítményekkel kapcsolatban. E három gazdaság növekedési kilátásai javulnak, és - Magyarország kivételével - a mindenkori 12 havi visszatekintésű tőzsdei árfolyam-nyereség ráták, valamint a helyi valuták effektív reálárfolyamai hosszú távú átlagaik alatt járnak. Emellett a folyómérleg-egyenlegek hiánya csekély, illetve Magyarország esetében az egyenleg többletet mutat. Ez utóbbi két tényező a Capital Economics szerint várhatóan támogatást nyújt a térségi valutáknak, és ennek alapján a ház e valuták erősödésével számol az euróhoz képest. A cég előrejelzése szerint a forint 2014 végére 300 forint/euróig, 2015 végére 295 forint/euróig erősödik. A Capital Economics londoni elemzőinek várakozása szerint a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a jövő év végére 19 500 pontig emelkedhet.

Az orosz gazdaság kilátásai ezzel szemben "komorak", mivel az újabb orosz-ukrán "földgázháború" teremtette bizonytalanság és az ukrajnai válság általánosságban is terheli a befektetői hangulatot. Emiatt a Capital Economics elemzői azzal számolnak, hogy az idei év végéig az orosz részvényárfolyamok ismét lefelé indulnak és a rubel is gyengülni fog. A ház prognózisa szerint a rubel az orosz jegybank által használt dollár-euró árfolyamkosárhoz mérve 2014 végéig 44,50-re, 2015 végéig 45,50-re gyengül a 40 rubel körüli jelenlegi szintekről. A cég szerint ebben a környezetben az orosz hazai össztermék (GDP) az idén legfeljebb stagnálni fog.

Más nagy londoni házak az orosz gazdaság idei egész évi recesszióját sem zárják ki. A Moody's Investors Service - a világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja - Londonban ismertetett legutóbbi felülvizsgált előrejelzésében azt jósolta, hogy az orosz GDP-érték az idén 1 százalékkal csökken, és jövőre is csak 2 százalékkal bővül.

A Moody's azonban az ukrajnai válság súlyos eszkalálódásának és keményebb nyugati szankciók érvényesítésének esetére negatív forgatókönyvet is kidolgozott. Ennek alapján az orosz gazdaság teljesítménye az idén 4, 2015-ben további 1 százalékkal csökkenne. Az 5 százalékos halmozott GDP-visszaesés mértéke a cég e forgatókönyve szerint elérné a 2009-es pénzügyi válság idején mért orosz teljesítményzuhanás kétharmadát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kicsi iPhone sosem volt még ennyire jó: teszten az iPhone 12 mini

Kicsi iPhone sosem volt még ennyire jó: teszten az iPhone 12 mini

"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság

"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el