szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vannak olyan hibák, melyeket a különböző életszakaszokban elkövetnek az emberek a pénzügyek területén. Lista arra, hogy mire kell figyelni.

A MarketWatch összeszedett egy csomó olyan tippet arra, hogy milyen hibákat ne kövessünk el sose a személyes pénzügyek területén. A lap a hibákat különböző életkorokra szedte szét.

A 20-as éveinkben például kapitális hiba, hogy ha többet kezdünk el költeni, mint amennyit keresünk, és nem rakunk félre nyugdíjas éveinkre. Bár a nyugdíj rendkívül messzinek tűnik még ilyenkor, fontos, hogy már ekkor elkezdjünk arra az időre megtakarítani. A 30-asoknak is jár egy jó tanács: nem igazán biztos, hogy a legjobb megoldás az, ha a házastársak egyesítik vagyonukat, ki tudja, hogy mi lesz a házasság vége. Inkább érdemes egy külön számlára is saját megtakarításokat vezetni, a közös költségekre pedig közös számlát létrehozni. Ha megtehetjük, akkor életbiztosítás megkötésén is érdemes elgondolkodni, ezzel is a hosszabb távú megtakarítást helyezzük előtérbe.

Probléma lehet az is, hogy a 40-esek inkább gyerekeik iskoláztatására költenek, semmint, hogy idősebb korukra tegyenek félre. Az első helyen a lap szerint inkább a nyugdíjcélú megtakarításoknak kell állniuk, utána jöhet a gyerekek felsőfokú tanulmányainak finanszírozása.

Fontos lehet az is, hogy ha elérjük az 50 éves korhatárt, akkor ne csak arra fókuszáljunk, hogy megőrizzük addigi megtakarításunkat, ugyanis már egyre többen élnek 80, 90 éves korukig, vagyis több pénzre lesz szükségük idősebb korukra. Ha van nyugdíjcélú megtakarításunk, akkor fontos, hogy azt jól fialtassuk. Emellett arra is kell figyelni a 60-hoz közeledve, hogy ne becsüljük alul az egészségünkkel kapcsolatos esetleges költségeket. Bár Magyarországon kötelező állami ellátás működik, a színvonal sok esetben kívánnivalót hagy maga után, és vannak olyan esetek is, amikor nem fizet a biztosító, így érdemes lehet erre a célra is félretenni.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!