szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentősen csökkent a portugál államháztartás hiánya az első negyedévben – közölte a portugál statisztikai hivatal pénteken. Az első három hónapban a GDP 6 százalékára rúgott a hiány, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 10 százalékkal.

A hivatal szerint az államháztartási hiány mérséklődésének oka a költségvetési kiadások 5,4 százalékos csökkenése és a bevételek 3,2 százalékos növekedése.

Portugália 2011-ben kötött megállapodást egy 78 milliárd eurós készenléti hitelkeretről az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, amelyért cserébe kötelezte magát, hogy 4 százalékra csökkenti az államháztartási hiányt 2014-ig, majd 2,5 százalékra 2015-ig.

A hiánycélok eléréséhez a kormány megszorító jellegű költségvetést fogadott el az idei évre is: például tovább csökkentették az állami alkalmazottak bérét, ezt az intézkedést azonban az alkotmánybíróság május végén megsemmisítette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!