szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Júniusban 0,8 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak májushoz képest, tavalyhoz képest 0,6 százalékkal csökkentek.

Háromhavi csökkenés után júniusban 0,8 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak májushoz képest, az előző év azonos időszakával összehasonlítva ugyanakkor 0,6 százalékkal csökkentek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

A KSH szerint a feldolgozóipari ágazatokon belül a gyógyszergyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása és a járműgyártás árai voltak legnagyobb hatással az árnövekedésre. Májushoz képest nem történt árváltozás az energiaszektorban.

2014. júniusban az ipar belföldi értékesítés árai átlagosan 0,3, ezen belül a feldolgozóipar árai 0,6 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban 1,7, a járműgyártásban 1,5, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatokban pedig 1,1 százalékkal nőttek jelentősebben az árak. Árcsökkenést a gyógyszergyártás (0,8 százalék), a fa-, papír- és nyomdaipar (0,4 százalék) és az egyéb feldolgozóipar és javítás (0,3 százalék) területeken mért a KSH. Nem változtak az árak a kohászatban, fémfeldolgozásban.

A feldolgozóipar többi ágazatában 0,1 és 0,7 százalék közötti árnövekedést regisztráltak 2014 májusához viszonyítva. A jelentős súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban az árak 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak a májusinál. Az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítési árak 2,3 százalékkal estek, míg a feldolgozóipari ágazatok árai összességében 1 százalékkal emelkedtek.

Az idén júniusban az ipar forintban mért exportértékesítési és feldolgozóipari árai egyaránt átlagosan 1,2 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. Ebben a hónapban minden ágazatban magasabbak voltak az árak, mint májusban. A feldolgozóiparon belül legnagyobb mértékben a gyógyszergyártás (4,0 százalék) és a járműgyártás (1,8 százalék) ágazatokban, valamint a fa-, papír- és nyomdaiparban (1,4 százalék) emelkedtek az árak. A feldolgozóipar többi területén 0,3 és 1,1 százalék között növekedtek az árak.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 1,8 százalékkal emelkedtek az árak. A forint az euróval szemben 0,6, az amerikai dollárral szemben 1,6 százalékkal gyengült júniusban. 2013. júniushoz viszonyítva az ipar forintban mért export árai 0,4, a feldolgozóipari ágazatok árai 0,3 százalékkal, kis mértékben emelkedtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energiatermelő ágazatokban 0,3, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,4, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,5, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 0,2 százalékkal emelkedtek az árak az előző hónaphoz képest. 2013. júniussal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,5 százalékkal csökkentek, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,6, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 1 százalékkal emelkedtek az árak.

Az Európai Unió 28 tagországa ipari termelőiár-indexének 2014. júniusi alakulásáról szóló Eurostat-gyorstájékoztató 2014. augusztus 4-én jelenik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
220 milliót nyert valaki a hatos lottón

220 milliót nyert valaki a hatos lottón

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre