szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olcsóbban jön az orosz gáz augusztus 1-jétől a Világgazdaság értesülése szerint.

Mától ezer köbméterenként 300 dollárnál olcsóbban érkezik az orosz gáz, amiért 2012 utolsó hónapjaiban még 560 dollárt fizettünk – írja a Világgazdaság. A lap úgy tudja, az augusztusban behozott mennyiség jelentősen nőni is fog. Ugyanis a hazai gáztárolókat nagyobb szintre kell feltölteni.

Ha elakad az Ukrajnán keresztüli behozatalunk, akkor télen csak a tárolt mennyiségre, saját termelésünkre és némi nyugati importra számíthatunk.

Augusztus 1-től is rendben érkezik Magyarországra az orosz gáz. Az üzletben érintett orosz Gazprombank is rajta van azon a szankciós listán, amelyet az Egyesült Államok a Krím elcsatolására válaszul állított össze. A szankciók azonban a napi gázügyleteket nem érintik.

Az import jelentős része a magyar-orosz Panrusgáz Zrt.-n keresztül érkezik, a kisebb, de szintén számottevő hányada pedig a közvetve Gazprombank ellenőrzésű Centrex Zrt. közreműködésével. Szitó János a Világgazdaságnak azt mondta, a Centrex augusztusban ezer köbméterenként 300 dollárnál kicsit olcsóbban adja el Magyarországon a gázt, mert alacsonyabbak az európai árak is.

Az európai ár azért fontos, mert a magyar kormány 2011-es döntése alapján az egyetemes piacon eladó hazai nagykereskedő árában a hosszú távú szerződés szerinti tarifa mellett érvényesíteni kell a hollandiai gáztőzsde árait is. Ehhez a döntéshez igazodott árával az orosz eladó is. A lap úgy tudja, a Panrusgáztól is 300 dollárnál olcsóbban veszi a gázt a Magyar Földgázkereskedő Zrt.

Az MMBF Földgáztároló biztonsági tárolóban már 1,452 milliárd köbméter gáz van, a Magyar Földgáztároló kereskedelmi létesítményeiben pedig 1,2 milliárd köbméter. Az együttes mennyiség így 2,652 milliárd köbméter. Ukrajna felől ezekben a napokban mintegy 16,4 millió köbméter gáz érkezik, és abba az irányba 5,4 millió köbméter hagyja el az országot. Ausztria felől napi 19,8 millió köbméter gázt kapunk, ebben oroszon kívül más eredetű is van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Nyuszika és a sapka

Marabu Féknyúz: Nyuszika és a sapka

Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló