szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyorsult az ipari termelés növekedése: idén júniusban a termelés volumene 11,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, a munkanaphatástól megtisztított és a kiigazítatlan adatok szerint egyaránt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán az előzetes adatok alapján.

Idén eddig ez a legmagasabb ütemű növekedés: májusban 10,1 százalékkal, áprilisban 9,7 százalékkal, míg márciusban 10,7 százalékkal nőtt az ipari termelés a nyers adatok szerint.

Az előző hónappal összevetve 1,8 százalékkal emelkedett az ipari termelés júniusban a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

A termelés az év első hat hónapjában 9,4 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a korábbi tendenciának megfelelően a járműgyártás növekedésének döntő része van a kedvező adatban, de minden feldolgozóipari területen növekedés figyelhető meg. Emellett az első fél év kedvező időjárásának köszönhetően a zöldség- és gyümölcstermelés számottevően nőtt júniusban.

Hozzátette: utoljára 2010 novemberében volt ennél magasabb ütemű éves növekedés.

Tavaly júniusban az ipari termelés a kiigazítatlan adatok szerint 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg munkanaphatástól megtisztítva 0,9 százalékkal emelkedett. A termelés volumene 2013 első hat hónapjában 1,8 százalékkal elmaradt az előző évitől.

A 2014 júniusára vonatkozó részletes adatokat augusztus 13-án közli a KSH.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél

Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Hatvan-hetven választókerületben lesz MSZP-s jelölt az előválasztáson

Hatvan-hetven választókerületben lesz MSZP-s jelölt az előválasztáson