szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 10 százalékkal zuhantak a görög vállalkozásoknál átlagban a fizetések 2013-ban, egyes szektorokban ugyanakkor még ennél is nagyobb volt a csökkenés.

Jelentősen zuhantak tavaly a görög vállalkozásoknál a bérek – írja a Kathimerini görög lap angol nyelvű kiadása. A lap által ismertetett gyűjtés, melyet az IKA szervezet végzett el, értelmében több mint 10 százalékkal csökkentek átlagban a görög cégeknél a bérek 2013-ban. Voltak ugynakkor olyan szektorok, ahol még ennél is nagyobb volt a lejtmenet: az építőiparban 15 százalékkal kevesebb fizetésre számíthattak tavaly az ott dolgozók. Az átlagos napi bér 54 euró volt a teljes munkaidőben dolgozóknál, míg a havi bér a gyűjtés szerint 2013-ban 1265 euró volt.

A kutatás azt is kimutatta, hogy minél kisebb egy vállalkozás, annál inkább alacsonyabbak az ott dolgozók bérei. A 10 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozásoknál a teljes munkaidőben dolgozók átlagos napi bére a nagyvállaloknál dolgozóéknak csak mintegy 63 százaléka, míg a havi béreknél 60 százalékos ez az arány. A teljes munkaidőben dolgozó nők általában a férfiak fizetésének 84 százalékát kapják, a részmunkaidősöknél 95 százalék ez az arány.

A lap megjegyzi, hogy a kis- és nagykereskedelemben dolgoztak a legtöbben Görögországban, az összes munkavállaló 21 százalékának adott munkát ez a két szektor. A két ágazatot az ipar követi majdnem 15 százalékkal, ezek után pedig a turizmus jön kicsivel kevesebb mint 11 százalékkal. Görögországban mellesleg rekordmagas szinten, 27 százalékon áll a munkanélküliségi mutató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már most látszik, hogy Biden máshogy kezeli majd a koronavírust, mint Trump

Már most látszik, hogy Biden máshogy kezeli majd a koronavírust, mint Trump

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse