szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Közleményben vonta felelősségre az RTL csoportot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), mert féléves jelentésében a külföldi befektetők számára elriasztó jelzésnek nevezte a reklámadót. A tárca frusztrált hangú közleménye még az idegen megszállókat, illetve a Magyarországra kényszerített diktatúrát is megemlíti.

Keményen kiosztotta a német Bertelsmann többségi tulajdonában álló RTL csoportot pénteken az NGM. A tárca közleménye szerint az RTL csoport "megalapozatlan, a valóságtól messze elrugaszkodott kijelentésekre ragadtatta magát, hogy rossz színben tüntesse fel a magyar kormányt, és elriassza a magyarországi befektetőket".

"Megdöbbenve tapasztaljuk, hogy egy nemzetközi vállalat, amely a magyar reklámpiac negyven százalékát birtokolja, fiktív veszteségekre hivatkozva éveken keresztül messze a törvényes mérték alatt fizet adót, megengedi magának, hogy megkérdőjelezze a magyar kormány jóhiszeműségét" – tették hozzá a közleményben.

A minisztériumnál arra regáltak, hogy a szerdán közzétett féléves üzleti jelentésében az RTL "a Magyarországon aktív összes külföldi befektető számára elriasztó jelzésnek" nevezte a "sietve bevezetett, elkobzással felérő reklámadót". Hozzátették, a csoport a sikereit mindig is részben politikai függetlenségének köszönhette, és ismét jelezték, nem tervezik a kivonulásukat Magyarországról.

Az üzleti jelentés szerint egyébként a korábbi várakozásokkal ellentétben rosszabbak lesznek az RTL idei növekedési kilátásai, és ezt a fordulatot részben a magyar reklámadóval magyarázták. Ezek szerint az EBITA (a kamatok, adók és az értékcsökkenés leírása előtti eredmény) számításaik szerint nagyobb, 6 százalékos csökkenést mutathat. A Financial Times szerint a bejelentés hatására a csoport részvényei 8,5 százalékot estek.

©

Mostani közleményében az NGM azt javasolta az RTL-csoportnak, hogy "vizsgálják meg, hogy a magyar gazdaság egyik legfontosabb és legprofitábilisabb szereplőjeként – a tisztességgel adózó gazdasági szereplők többségével ellentétben – miért nem járulnak hozzá profitjukkal arányosan az ország működéséhez".

"Milyen jogon gondolja normálisnak egy nemzetközi társaság, hogy miközben a világ más országaiban good corporate citizenként, felelős vállalati magatartást képvisel, addig ugyanezt nem kívánja Magyarországon gyakorolni?" – fakadt ki a minisztérium. "Mindez egy olyan közép-európai országban történik, amely máig nem heverte ki azt a gazdasági hátrányt, amit idegen megszállók által évtizedekre rákényszerített diktatúra okozott" – fogalmaztak.

Azt írták, elfogadhatatlan egy gazdasági felzárkózásáért emberfeletti erőfeszítéseket tevő ország kormánya számára, hogy miután szabaddá tette médiapiacát a külföldi befektetők előtt, egy társaság "holmi könnyen kifosztható gyarmatként tekintsen rá". Szerintük az RTL csoportnak nincs erkölcsi alapja politikai szempontokra hivatkozva, "valójában önző profitérdeket szolgálva" a magyar kormányt támadnia, illetve Magyarországnak ártania.

A kormány a közlemény szerint kitart amellett, hogy minden gazdasági szereplőnek ki kell vennie a részét a kölcsönös közteherviselésből. "A reklámtörvényre pontosan azért van szükség, hogy senki ne tudja elkerülni az adófizetést Magyarországon. A törvénynek köszönhetően bezárul minden kiskapu az adóelkerülők előtt, megakadályozva, hogy nyereséges médiacégek fiktív veszteségekre hivatkozva kibújjanak az adózás alól" – közölték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!