szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a kormány a Fővárosi Gázművek megszerzését. Így nem kell a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérni az ügylethez.

Nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a kormány a Fővárosi Gázművek fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő részesedésének az állam javára történő megszerzését - az erről szóló kormányrendelet csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben. 

A rendelet szerint a kormány közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti, hogy az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő megszerzi a Fővárosi Gázművek Zrt.-nek a fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő 50 százalékos részesedését, plusz egy „A” sorozatú részvényt, valamint további egy „B” sorozatú részvényt. A nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített összefonódáshoz nem kell a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérni. 

A Fővárosi Gázművek kisebbségi részesedését, 49,83 százaléknyi tulajdoni hányadot már megvásárolta az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az év elején az RWE Gas International N.V.-től. Ezt az összefonódást a kormány akkor szintén nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, azzal indokolva, hogy a fogyasztók megfizethető energiaellátása a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célkitűzésnek megfelelően kizárólag az állami szerepvállalás megerősítésével, azon belül jelentős piaci részesedéssel rendelkező földgázpiaci társaságokban társasági részesedés megszerzésével érhető el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A költészet napján súlyos verset kapott Orbán utcája

A költészet napján súlyos verset kapott Orbán utcája

Huszonegy bányász rekedt 1200 méter mélyen egy kínai bányában

Huszonegy bányász rekedt 1200 méter mélyen egy kínai bányában

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy