szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Virágzó környezetben és egész alakban is ott lesz Szent István az új tízezresen. A bankjegyen van egy fura, kastély alaprajzra emlékeztető ábra is, amiről folyton az ugrik be, hogy az MNB éppen mostanában vett meg egy tiszaroffi kastélyt, hogy saját üdülője legyen. Sok újdonság lesz az új tízezresen, összeszedtük mi változik.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn jelentette be, hogy megújul a tízezer forintos, és négy év alatt megújítja, illetve újratervezi a teljes forgalomban lévő bankjegysorozatot is, hogy védettebbek legyenek a hamisítás ellen. A megújított bankjegyek színesebbek lesznek, de ugyanazok az arcok lesznek rajtuk: Rákóczi, Mátyás, Bethlen, Széchenyi, Szent István, Deák Ferenc. A bankjegyeket bemutató MNB-s kiadványt ezen a linken érheti el, a cseréről kiadott kérdés-válaszokat ezen.

Az új tízezresen

Szent István virágokat kap: az államalapító képmása más környezetbe kerül, az eddigi rácsos minta helyett virágos motívum lesz körülötte (hasonlókat láthatunk például a tulipános ládákon).

Egy kastély alaprajza? Az előoldal bal felső sarkában a régi tízezresen az úgynevezett rejtett kép látható (ha elforgatjuk, megjelenik benne egy MNB felirat). Az új bankjegyen erről a helyről ezt levették, és helyette egy olyan alakzatot tettek, ami kísértetiesen emlékeztet egy kastély vagy egy vár körvonalaira felülnézetből. Talán így emlékezik meg a jegybank a nemrégiben megvett tiszaroffi kastélyról.

Az eddigi tízezres bankjegy
©

Szent István harci díszben: a bankjegy hátoldalán a régi és az új tízezresen is az esztergomi látkép látható, néhány „apró” különbséggel. Az újon a látkép jobb alsó sarkában – feltehetően - Szent István kódexből kimásolt egészalakos képe, harci díszben. A régi bankjegyen itt egy tízezres értékjelzés van. Az új bankjegyen a látképbe került a rejtett kép is: a hátoldal bal szélén van egy rozetta, amelyben egy H betű tűnik fel, ha elforgatjuk a bankjegyet. A régi tízezresen a látkép háttere elég jellegtelen, az újon helyette a koronázási palást lesz kiterítve.

Csak Matolcsy György és Balog Ádám alelnök aláírása lesz az új bankjegyen, a két másik alelnök (Gerhardt Ferenc és Windisch László) aláírása nem kerül fel. Simor András jegybankelnök idején két alelnöke volt a jegybanknak, és mindkettőjük aláírása szerepelt a bankjegyeken.

Az új tízezres előoldala
©

Új hologramfólia: az egyik legfeltűnőbb változás a bankjegy előoldalán az új hologramfólia (az ezüstös széles csík az előoldal bal felén). A régi tízezresen ezen az „MNB” és a „10000” felirat ismétlődik (és mozgatva az MNB feliratban látható Magyarország címere), az újon látványosabb lesz a csík, amin a címer, az „MNB” és egy nagyobb, valamint egy

Ha hozzájut egy új tízezreshez, kérjük, küldjön róla fotót az [email protected] címre! Köszönjük!

kisebb méretű 10000 értékjelzés ismétlődik.

Színváltó nyomat: az előoldal közepére felkerült egy új színváltó rózsakereszt (a jelenlegi tízezres közepén nincs ilyen). A nyomat aranyról zöld színűre változik, ha mozgatjuk. 

Tapintható részek: a főbb helyeken (Szent István képmása, 10000 értékjelzés számmal és betűvel, címer, Magyar Nemzeti Bank felirat, vízjelmező feletti rovátkák a bal felső sarokban, hátoldali kép) érdes felülete lesz a bankjegynek - a kiemelkedő festékréteg miatt -, így azokat tapintással is ellenőrizhetjük majd. A bankjegy jobb és bal szélén a felületből kiemelkedő vonalak domborítottak lesznek.

Arrébb megy a biztonsági szál: a bankjegyeket a fény felé tartva ellenőrizhatjük a biztonsági szálat. A régi tízezresen ez a hologramfólia közelében volt, az újon Szent István képmása mellett láthatjuk majd. Ha nagyítóval is megnézzük, az MNB felirat és a 10000 értékjelzés is olvasható lesz (a régi tízezresen a Magyar Nemzeti Bank látható így).

Az új tízezres hátoldala
©

Vándorolnak a sárga pöttyök: a régi tízezresen kis sárga körök voltak a hologramfólia mentén, az újon a kastély alaprajz ábra körül is láthatunk ilyeneket.

Jobb helyet kap a festő: A jobb felső sarokban a Szent István király alatt tüntetik fel a VAGYÓCZKY K. PINX. ET SC. feliratot. Ez azt jelenti, hogy Vagyóczky Károly festette (latinul pinxit) és metszette (latinul sculpsit). Vagyóczky grafikus, bélyegtervező, számos forint bankjegy tervezője. Ő tervezte a Balatoni korona elnevezésű helyi pénzt is. A jelenlegi tízezresen a jobb alsó sarokban a 10000 értékjelzés alatt látható a VAGYÓCZKY K. DEL. ET SC. (rajzolta és metszette Vagyóczky Károly), de ott olyan kicsi, hogy alig kivehető, az új bankjegyen nagyobb betűmérettel szedik.

A vízjel kisebb lesz: ha a bankjegyet a fény felé tartjuk a régi és az új tízezres előoldalán illetve hátoldalán Szent István képmásának tükörképét láthatjuk, csak utóbbin valamivel kisebb méretű.

Irizáló nyomat: az új tízezres hátoldalának jobb felén, a vízjelmezőtől balra látható egy aranyszínű sáv, amelyben ha mozgatjuk, a tízezres érték és az MNB felirat lesz látható. A régi banjegyen nincs ilyen elem.

Kicsit arrébb ment a mikroírás: ha nagyítóval megnézzük az új tízezres hátoldalát, akkor a jobb alsó sarokban kicsiben a tízezres értékjelzést látjuk számmal és betűvel, valamint a Magyar Nemzeti Bank feliratot. A régi tízezresen ez teljesen a sarokban volt, az újon beljebb került.

Ami nagyjából változatlan:

- az illeszkedőjel a bankjegy előoldalának jobb felső és hátoldalának bal felső oldalán (ez az előoldal jobb felső és a hátoldal bal felső sarkában látható ábratöredékek, amelyek a fény felé forgatva H betűvé egészítik ki egymást.

- a jelzőrostok, amelyek az új tízezrest UV-fénnyel megvilágítva kék, zöld színben fluoreszkálnak, és piros pöttyöket is lehet látni ilyenkor.

- a pénz sorozatszáma ugyanott van mindkét bankjegyen.

- UV-motívum: ha UV-A és UV-C fénnyel megvilágítják mindkét bankjegy előoldalának bal szélén a tízezres értékjelzés és az esztergomi bazilika látható keretben zöld, illetve piros színben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyar kormány is elítéli Navalnij letartóztatását

A magyar kormány is elítéli Navalnij letartóztatását

Kormányhivatal: nincs gond azzal, hogy háromszorosára emelték a bérleti díjat az ócsai devizahiteles lakótelepen

Kormányhivatal: nincs gond azzal, hogy háromszorosára emelték a bérleti díjat az ócsai devizahiteles lakótelepen

5 jel, amiből felismerhetjük a depressziós kollégát

5 jel, amiből felismerhetjük a depressziós kollégát