szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két hónap csökkenés után augusztusban 309 millió euróval nőttek az ország devizatartalékai és elérték a 35,534 milliárd eurót - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közölt legfrissebb adataiból.

A nemzetközi tartalékok szintje 1,752 milliárd euróval felülmúlta a múlt év végit, úgy, hogy márciusban a szint 2,409 milliárd euróval nőtt a 3 milliárdos dollárkötvény kibocsátás következtében. Augusztusban nem volt devizakötvény lejárat, ellentétben júliussal, amikor egy egymilliárd euró értékű, ötéves futamidejű devizakötvény visszafizetése vált esedékessé és a tartalékok 855 millió euróval csökkentek. Júniusban a 193 millió euróval csappantak meg a tartalékok. Ebben az évben május végén volt a legmagasabb a devizatartalékok  szintje, 36,273 milliárd eurót ért el, de 2011 végén 37,774 milliárd is volt, sőt 2011 szeptemberében 38,768 milliárdon is állt. 

A kormánynak idén már nem áll szándékában újabb devizakötvény kibocsátása. A monetáris tanács döntése alapján az MNB április végén bejelentette azt az intézkedéscsomagot, amely az adósság nagyobb arányú belső finanszírozását igyekszik előmozdítani és erre a célra a jegybanki devizatartalékot is igénybe veszi. A lehetőség abból ered, hogy a tartalékok összege számottevően meghaladja az ország rövidlejáratú külső adósságának szintjét.

Dollárban számolva a nemzetközi tartalékok 46,834 milliárdot tettek ki a múlt hónap végén az egy hónappal korábbi 47,181 milliárd és a múlt év végi 46,508 milliárd dollár után.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Gyál polgármestere úgy döntött, hogy milliókkal jutalmazza magát

Gyál polgármestere úgy döntött, hogy milliókkal jutalmazza magát

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt