szerző:
MTI/Világgazdaság
Tetszett a cikk?

Az elmúlt közel két hónapban mintegy 25 millió köbméter gáz cserélt gazdát, jórészt a másnapi piacon, pedig eddig gyakorlatilag hibernálva volt a piac.

A korábban szinte alvó magyar gáztőzsdén július óta már három piaci árjegyző aktív, az elmúlt közel két hónapban pedig mintegy 25 millió köbméter gáz cserélt gazdát, jórészt a másnapi piacon – tudta meg a Világgazdaság Lajtai Rolandtól, a Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac Zrt. (CEEGEX) vezérigazgatójától.

Lajtai Roland a lap hétfői cikke szerint elmondta, hogy a forrásoldali kockázatok miatt egyre több piaci szereplő nyitott az alternatív beszerzési megoldások felé. Segítette a szabadpiaci földgázkereskedést az is, hogy változtak a hazai magasnyomású földgázhálózat kapacitáslekötési és egyéb rendszerhasználati tarifái. A forgalom növelésében jelentős szerepe volt annak is, hogy júliusban háromra nőtt a CEEGEX-en aktív piaci árjegyzők száma. 

Új tagok felvétele is folyamatban van a CEEGEX-en, ahol Lajtai Roland várakozásai szerint a fogyasztói szereplők száma is nő majd, mert a gáztőzsdén "a kkv-k és a fogyasztói kör számára is elérhetővé vált a transzparens, diszkriminációmentes földgázbeszerzés".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjöttek az AMD új videokártyái, a gyártó szerint igazi next-gen-élményt adnak

Megjöttek az AMD új videokártyái, a gyártó szerint igazi next-gen-élményt adnak

Radar360: Kijárási tilalom Amerikában a zavargások, Európában a vírus miatt

Radar360: Kijárási tilalom Amerikában a zavargások, Európában a vírus miatt

A koronavírus-járvány ajándéka: a csend

A koronavírus-járvány ajándéka: a csend