szerző:
MTI

Az EU, Oroszország és Ukrajna pénteken megállapodott abban, hogy 2015 végéig elhalasztják az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetését - közölte újságírókkal a Brüsszelben folytatott megbeszélés után Karel De Gucht, a külkereskedelmi kérdésekben illetékes belga EU-biztos. Ukrajna addig is élvezni fogja az uniós piachoz való kedvezményes hozzáférés előnyeit.

A megállapodás előtt Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy importvámot vet ki az ukrán árukra, ha életbe léptetik az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás előírásait.

De Gucht a nap folyamán Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, valamint Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszterrel folytatott megbeszélést. Mint az a Brüsszelben kiadott közleményből kitűnik, megállapodtak abban, hogy a kereskedelem liberalizálása fontos szerepet játszik a gazdasági növekedés előmozdításában valamint hogy mind az EU-ukrán szabadkereskedelmi övezetnek, mind pedig a Moszkva által létrehozott Független Államok Közössége szabadkereskedelmi övezetének hozzá kell járulnia a térség gazdasági integrációjához.  

"Annak érdekében, hogy lehetővé váljon Ukrajna stabilizálásának a teljes értékű támogatása, az (Európai) Bizottság kész további rugalmasságot javasolni abban az esetben, ha Ukrajna ratifikálja az EU-val kötött társulási megállapodását. Ez a rugalmasság abban áll, hogy 2015. december 31-ig elhalasztják a mély és átfogó szabadkereskedelmi övezet megteremtéséről szóló előírások alkalmazását, miközben az EU autonóm kereskedelmi intézkedéseiből fakadó előnyöket ezen időszak alatt továbbra is élvezheti Ukrajna" - olvasható a tanácskozásról kiadott uniós tájékoztatásban. Ez azt jelenti, hogy az ukrán árucikkek nagy része vámmentesen juthat be az uniós országok piacaira, miközben Ukrajnának nem kötelessége ugyanilyen kedvezményeket nyújtani az EU-országok árucikkei számára.  

A felek - olvasható a közleményben - tovább konzultálnak arról, miként lehet kezelni az Oroszország által felvetett kérdéseket. E konzultációk eredményeit miniszteri szintű háromoldalú találkozón fogják áttekinteni. Brüsszel szerint e tárgyalási folyamatnak be kell illeszkednie az ukrajnai átfogó békefolyamatba. 

Az EU-ukrán szabadkereskedelmi övezeti előírások alkalmazásának elhalasztásával párhuzamosan az érintettek megerősítették, hogy továbbra is érvényesülnek a Független Államok Közösségének vámpreferencia-előírásai, vagyis Moszkva nem tesz "megtorló" lépéseket Ukrajnával szemben azért, mert Kijev az EU felé kíván nyitni szabadkereskedelmi vonatkozásban.

A De Gucht által most bejelentett halasztáshoz még hozzá kell járulniuk az uniós tagországoknak is. 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kórházba került Törőcsik Mari

Kórházba került Törőcsik Mari

Árulkodó videó került ki a Samsung összehajtható telefonjáról

Árulkodó videó került ki a Samsung összehajtható telefonjáról

Egy ábra arról, mennyire keveset keresnek a magyarok

Egy ábra arról, mennyire keveset keresnek a magyarok

54 sosem látott, furcsa állatfaj maradványaira bukkantak Kínában

54 sosem látott, furcsa állatfaj maradványaira bukkantak Kínában

14,5 milliárd forinttól eshet el Magyarország Donald Trump miatt

14,5 milliárd forinttól eshet el Magyarország Donald Trump miatt

Jobboldali keresztények vernék a Fideszt Szombathelyen, Czeglédy bekavarhat

Jobboldali keresztények vernék a Fideszt Szombathelyen, Czeglédy bekavarhat