szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak bankok és építőipari (zömmel vasútépítő) cégek szerepelnek annak a 100-as listának az első 10 helyén, melyet az utóbbi 5 év versenyhivatali bírságaiból állítottak össze. Van olyan ügy, amiben 10 év után került pont a mondat végére.

A feketelista.hu közlése szerint az OTP Nyrt. (6 ügy, összesen 4,44 milliárd forintos bírság), az Erste Bank Hungary Zrt. (2 eset – 1,83 milliárd forint bírság) , a CIB (3 ügy – 931,4 millió forint bírság) és az MKB Bank (3 ügy – 872 milliós bírság) szerepel a Top10 között azon a százas listán, amelyet a Gazdasági Verseny Hivatal (GVH) által az utóbbi 5 évben vizsgált és bírságolt ügyeit összesítette.

A négy bank mellett azonban – némi meglepetésre – csak építőipari cégek szerepelnek a közvetlen élmezőnyben. Ezek jellemzően egy-egy ügyért kapták a tetemes bírságot: a legnagyobbat, 3,4 milliárd forintosat a Szentesi Vasútépítő Kft. kapta. De közvetlenül mögötte a Mávépcell Mély-Magas és Vasútépítő Kft. (1 ügy, 2,1 milliárdos bírság) és a Colas Dunántúli Út- és Vasútépítő Zrt. (1 ügy, 1,5 milliárd forint bírság) került. A MÁV Zrt. a Top10-ben a 9. helyre "volt elég" a maga 700 milló forintos büntetésével.

Az utóbbi 5 évben a bankok mellett a vasútépítő cégek kapták a legnagyobb összegű bírságokat (képünk illusztráció)
©

A legtöbb ügyet viszont a telekom cégek "generálták". Azonban így is jóval hátrébb kerültek a feketelistán; a Magyar Telekom Nyrt. a 18. (6 ügy – 376 milliós bírsággal), a Vodafone Magyarország Zrt. a 19. (9 ügy – 360 milliós bírság) az Invitel a 23. (1 ügy – 200 milliós bírság) helyen szerepel.

2014-ben, augusztus végéig a GVH összesen 70 ügyben indított vizsgálatot, ebből 57 versenyfelügyeleti eljárást le is zártak. A GVH 26 esetben bírságot is kiszabott, összesen 3,556 milliárd forint értékben. A legnagyobb összegű bírsággal (2,790 milliárd forint) a traszportbetongyártók és a katódsugárcső-előállítók (303 millió forint) kartelljét sújtották – írta a feketelista.hu.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet

Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni

Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni