szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csak Dr. Végzetként emlegetett közgazdász, Nouriel Roubini szerint több komoly kockázat is van jelenleg a világon, mely nagy veszélyt jelent a világgazdaságra nézve. A hongkongi helyzet eszkalálódása, illetve a kínai gazdaság lassulása például globális felfordulást okozhat.

Újra kongatja a vészharangot a csak Dr. Végzetként emlegetett közgazdász, Nouriel Roubini. A közgazdász szerint a globális piacok annak ellenére élénkek maradtak, hogy az utóbbi időben növekedtek a globális kockázatok. Ez a pozitív kép ugyanakkor hamar megváltozhat, Roubini három okot is felsorol, hogy miért.

Nouriel Roubini rengeteg kockázatra figyelmeztet
©
  1. Terrortámadás történik az USA-ban vagy Európában. A közel-keleti helyzet nem volt eddig nagy hatással a befektetőkre, ám ez változhat, ha egy vagy több terrorakció történik az Egyesült Államokban vagy Európában. Ez már csak azért is lehet valószínű lehet a közgazdász szerint, mivel több száz dzsihádistának van nyugati útlevele.
  2. Az orosz-ukrán, illetve a szíriai konfliktus továbbterjed. A piacok tévedhetnek Roubini szerint azzal kapcsolatban, hogy ezek a konfliktusok csak helyiek maradnak. Vlagyimir Putyin külpolitikája agresszívebbé válhat, ha otthon kihívások érik a hatalmát, a szíriai helyzet emellett destabilizálja a szomszédos Libanont, Jordániát és Törökországot.
  3. Hongkongi tüntetések, és azon is túl. A geopolitikai feszültségek globális "fertőzést" okozhatnak, különösen akkor, ha egy gazdaságilag meghatározó, fontos elem kerül be ebbe a gépezetbe.

A közgazdász szerint a hongkongi hírek, párosulva a kínai gazdaság növekedésének lassulásával globális felfordulást okozhatnak. Ha emellett pedig az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed túl hamar kezd el kamatot vágni, mint ahogy azt a piacok várják, illetve az eurózóna visszaesik a recesszióba és válságba, akkor szintén globális pénzügyi, gazdasági nehézségekkel találhatjuk szemben magunkat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak egy hajszálon múlt: megint majdnem összeütközött két műhold

Csak egy hajszálon múlt: megint majdnem összeütközött két műhold

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Petry szerint a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül változtatott interjúja tartalmán, a lap „Petry érdekében” nem közli a hangfelvételt

Petry szerint a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül változtatott interjúja tartalmán, a lap „Petry érdekében” nem közli a hangfelvételt