szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van, hogy a piaci eredmények – pláne, ha a média is torzítja azok olvasatát – egészen más irányba mutatnak, mint az, hogy a részvénypiacon, rövid távon éppen mi tűnik eredményes vételi-eladási stratégiának.

A múlt hét folyamán robbant a hír, hogy a legújabb iPhone 6 Plus felhasználói elégedetlenek a legújabb csúcsmodellel, ugyanis a készülék zsebre téve könnyen meghajlik. Hasonló esetekről már az iPhone 5 esetében is hallottunk, bár az Apple szerint ez a probléma normál használat mellett igen ritka. Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája szerint ez tökéletes példa arra, miért olyan nehéz az Apple papírjaival kereskedni.

©

Soha nem tudni ugyanis előre, hogy mikor lesz a bolhából elefánt, és mekkora botrány kerekedhet egy-egy hasonló helyzetből, függetlenül attól, hogy az Apple mikor és hogyan reagál a kritikákra. Eközben a BlackBerry belépett a legjobb befektetési lehetőségek közé, a cég múlt pénteken nyilvánosságra hozott, a 2015-ös üzleti év második negyedéves nyereségére vonatkozó adatai reménykeltőek, így van esély arra, hogy a cég profitvárakozását hamarosan megemelik.

Rossz hírek az Apple-nél

Az új iPhone alumíniumvázának túlzott hajlékonysága mellett arról is számos beszámoló született, hogy az új iOS 8 szoftverrel könnyebben, és nagyobb eséllyel állnak le a telefonos alkalmazások. Mindezeket figyelembe véve elképzelhető, hogy az Apple ez alkalommal a szokásosnál hanyagabbul kezelte a kivitelezést.

„Ha a helyzet tovább romlik, az katasztrofális következményekkel járhat az Apple számára, hiszen már a forgalmazás első hetében 10 millió darabot adtak el az iPhone legújabb szériájából. Gondoljunk bele: ha kiderülne, hogy az alumíniumváz-probléma mégsem olyan ritka, és az értékesített készülékek jelentős részénél jelentkezne, a vállalatnak egyrészt kártalanítania kell a fogyasztókat, másrészt változtatásokat kellene eszközölnie a gyártósoron, amely Ázsiában már nagyüzemben állítja elő a terméket” – emelte ki Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája.

Az Apple számára további nehézséget jelent a Samsung múlt heti bejelentése, miszerint az okostelefon és a tablet funkcióit egyben kínáló „phablet” legújabb modellje, a Galaxy Note 4 még az iPhone 6 előtt kapható lesz Kínában. A dél-koreai vállalat utóbbi időben tapasztalt gyengélkedését látva valószínű, hogy erősen meg fogja tolni az új Galaxy értékesítését, hogy ellensúlyozza az Apple előrenyomulását Kína kontinentális területein.

Peter Garnry: az Apple rövid távú gyengülésére és a BlackBerry erősödésére érdemes fogadni
©

„Ha a kellemetlen hírek feltorlódnak, mindig nagy a veszély, hogy az Apple és részvénytulajdonosai rosszul járnak. Egy ilyen helyzetben, mint a mostani például, úgy kereskedhetünk, hogy eladási (put) opciót veszünk 102 dolláros kötési árfolyamon, október 18-i lejárati dátummal” – mondta Peter Garnry. Hozzátéve: „az eladási opcióvásárlással a veszteség korlátozott – megegyezik a prémium összegével –, így a kockázatot előre ki tudjuk számítani. Ezzel az ügylettel azt feltételezzük, hogy az Apple-részvények árfolyama a jelenlegi helyzetben 95 dollár körüli szintre süllyed. Ha ez hamar megtörténik, a legokosabb döntés, ha eladjuk az opciónkat és még a lejárati idő előtt zsebre vágjuk a profitot. Ehhez persze folyamatosan követnünk kell az árfolyam alakulását, és a helyzettől függően gyors döntést kell hoznunk.”

A BlackBerry feléledhet

A BlackBerry szeptember 26-án tette közzé a 2015-ös üzleti év második negyedévére vonatkozó pénzügyi mutatóit. Befektetői szempontból mindenképpen ígéretes, hogy az egy részvényre jutó „nyereség” -0,02 dollár volt a várakozásokban szereplő -0,16 dollárral szemben. A javulás mögött elsősorban költségcsökkentés áll, amellyel az új vezérigazgató sikeresen meggyőzheti a befektetőket. Igaz, eközben a második negyedéves bevétel a várt 950 millió dollár helyett mindössze 916 millió dollár lett, részben azért, mert a BlackBerry több olyan nagykereskedelmi partnerséget is visszautasított, amelyek a cég állítása szerint erodálták volna a profitrátáját.

„A vállalat feléledésére fogadó befektetők számára legfontosabb hír mégis az, hogy a BlackBerry legújabb, Passport névre hallgató okostelefonjából már a forgalmazás első két napján 200 ezer példány kelt el, jelentősen felülmúlva a menedzsment előzetes várakozásait. Az ehhez hasonló hírek hihetetlen mértékben képesek megváltoztatni a BlackBerry-részvények megítélését és értékelését, ezért befektetőként erre a papírra mindenképpen érdemes odafigyelni” – összegezte Peter Garnry.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Kovács Zoltán már duplán kormánybiztos

Kovács Zoltán már duplán kormánybiztos

1019 km/h-val száguldott egy vonat Dél-Koreában

1019 km/h-val száguldott egy vonat Dél-Koreában