szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ellenőrzés célja a citrusféléknél a penészes, romlóhibás, esetleg fagyott, nem megfelelő létartalmú gyümölcsök, az érlelés során bekövetkező etilén perzseltség, az avokádónál az éretlen vagy túlérett, romlóhibás gyümölcsök, a banánnál pedig a túlérett vagy az érlelés során elkövetett hibák miatt ízetlen, zöld gyümölcsök kiszűrése.

Kiemelten ellenőrzi a déligyümölcsök minőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), elsősorban a citrusféléket (mandarin, narancs, grépfrút), az avokádót és az egzotikus gyümölcsöket (mangó, ananász) vizsgálja - közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.

A Nébih közleménye szerint Magyarországon évente átlagosan közel 12 kilogramm déligyümölcsöt fogyasztanak, szezonjuk szeptember végétől március közepéig tart. Mivel a déligyümölcsök minősége a szezon kezdeti szakaszában nem mindig kielégítő, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elrendelte e termékek minőségének kiemelt ellenőrzését. 

A miniszteri utasítás értelmében a szabvány szerinti valamennyi minőségi paramétert vizsgálni kell. Az ellenőrzés célja a citrusféléknél a penészes, romlóhibás, esetleg fagyott, nem megfelelő létartalmú gyümölcsök, az érlelés során bekövetkező etilén perzseltség, az avokádónál az éretlen vagy túlérett, romlóhibás gyümölcsök, a banánnál pedig a túlérett vagy az érlelés során elkövetett hibák miatt ízetlen, zöld gyümölcsök kiszűrése. 

Csak a nem megfelelő minőségű termékek árupiacról történő kivonásával és a helyes forgalmazói magatartással (folyamatos áruleválogatás, megfelelő tárolási körülmények és nyomonkövethetőség) érhető el, hogy a vásárlók jó minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontból kifogástalan termékekkel találkozzanak a boltok polcain - írja közleményében a Nébih.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!