szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sikerrel zárult a felszámolási eljárás alatt álló Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. eszközeinek értékesítésére a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. által kiírt pályázat - értesült a Veszprém Megyei Napló online kiadása, a veol.hu.

A cégközlönyben idén júliusban megjelent pályázati felhívásban 17 milliárd forintos nettó áron hirdették meg az ajkai gyár vagyonelemeit, az írásos vételi ajánlatokat a felszámolónak 45 napig lehetett benyújtani. 

A veol.hu oldalon szerdán megjelent cikk szerint a szeptember 1-jén zárult pályázatra nyolc ajánlat érkezett, azonban a vegyipari technológiára csak egy pályázó jelentkezett. Szegőné Kemerle Judit, az NRN felszámolóbiztosa a Naplónak elmondta: az ajkai üzem technológiai berendezéseit egy projektcég, az IC Profil Kft. vásárolhatja meg, a szerződéskötésre év végéig sor kerül. A cég a teljes ajkai vertikumra adott be ajánlatot, melyet a felszámoló NRN Kft. elfogadott. Az ajkai gyártelep közvetlenül és közvetve 500 ember foglalkoztatását teszi lehetővé.

Elfogadta a felszámoló a már évek óta nem működő Alufém-egységre a győri Lendinvest Kft. pályázatát is, a cég az újraindítással 30 embernek ad munkalehetőséget.

A veol.hu szerint a Mal Zrt. értékesítésével lezárul egy 70 éves folyamat az ajkai gyártelep életében, ahol először az alumínium kohászat szűnt meg, majd a gazdaságosan kitermelhető hazai bauxitvagyon kimerülése és az oldás során keletkező vörösiszap elhelyezésének megoldatlansága miatt a bauxit feldolgozás fejeződött be 2013 júliusában. A felszámolás alatt sikerült megvalósítani a már évekkel ezelőtt eltervezett technológiaváltást, megteremtve ezzel az ajkai timföldgyár megmaradásának lehetőségét. A kormány célja, mely a stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté nyilvánítást indokolta, a munkahelyek megtartása, ezzel teljesül - olvasható a cikkben.

Az ajkai timföldgyár felszámolását még 2013. február 27-én rendelte el a Veszprémi Törvényszék, a cég irányítását akkor állami vagyonfelügyelő vette át. 

A kormány 2012-ben stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a céget, a törvény alapján a 100 százalékos állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. képviselője látja el a vagyonfelügyeletet, biztosítva a termelés folyamatosságát is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszavonják az orosz csapatokat az ukrán határról

Visszavonják az orosz csapatokat az ukrán határról

Kihajítják a Premier League testületeiből a Szuperligába jelentkező klubok vezetőit

Kihajítják a Premier League testületeiből a Szuperligába jelentkező klubok vezetőit

Októberig nem lehet tüntetni, de bulizni igen? Ingyen parkolunk? Összeszedtük, mi jöhet a veszélyhelyzet kitolásával

Októberig nem lehet tüntetni, de bulizni igen? Ingyen parkolunk? Összeszedtük, mi jöhet a veszélyhelyzet kitolásával