szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Körülbelül 1 milliárd dollár értékben bocsát ki kötvényt az argentin kormány helyi befektetőknek. A kormány péntek esti bejelentése szerint a kétéves lejáratú, dollárban denominált kötvény évi 1,75 százalékos kamatot fizetne az argentin valutában, pesóban, hivatalos átváltási árfolyamon.

A kötvényt kizárólag belföldi piacra szánják. A vevők argentin biztosítók és más intézményi befektetők lesznek – mondta Alejo Costa, egy argentin befektetési bank vezető elemzője. A kormány meg akarja mutatni, hogy alacsony kamattal is tud kötvényt kibocsátani. Ezenkívül a kötvény a piacon lévő fölösleges pénzmennyiséget is felszívja – tette hozzá.

Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága júliusban technikai államcsődbe jutott, amikor lejárt egy argentin államkötvény 539 millió dolláros kamatának kifizetésének határideje. Az esedékes összeget, bár ki tudná fizetni Argentína, egy New York-i bírósági ítélet szerint addig nem törlesztheti, amíg nem állapodik meg két amerikai fedezeti alappal, amelyek nem egyeztek bele a 2002-es államcsőd után kibocsátott kötvények diszkontálásába.

A vita az egyik akadálya annak, hogy Argentína külföldön is kibocsásson államkötvényt, és így dollárhoz jusson, ami fontos az ország gazdasági növekedéséhez.  

Elemzők 40 százalékos inflációt várnak idén Argentínában, amely a világon az egyik legmagasabb érték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!