szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kormányhoz közel álló szereplők két amerikai cégtől követeltek kenőpénzt adókedvezményért és áfakulcs-változtatásért cserébe – Jancsics Dávid korrupciókutató úgy értesült, hogy ez állhat a Fidesz-közeli figurákat érintő amerikai beutazási tiltás mögött.

Az Átlátszó blogra írta meg Jancsics Dávid korrupciókutató – akinek nemrég egy kivételes tanulmányáról mi is beszámoltunk –, hogy értesülései szerint mi állhat a mögött az amerikai lépés mögött, hogy közel tíz magyar személynek ezentúl nem adnak beutazási engedélyt az Egyesült Államokba.

Jancsics azt írja, hogy két egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy a magyar kormányhoz közel álló szereplők két amerikai cégtől követeltek kétmilliárd forintnyi kenőpénzt, cserébe adókedvezményt, áfakulcs-változtatást, és a konkurencia adóhatósági zaklatását ígérték. A kenőpénzt egy kormányközeli alapítványon keresztül kellett volna kutatási és elemzési megrendelések formájában kifizetni – írja a korrupciókutató.

Mivel a megzsarolt vállalatok nem adták be a derekukat, a NAV elkezdte szorongatni őket, ezért azok végül felnyomták az egész társaságot a kormányuknál, és ezzel a verzióval függ össze, hogy nagy valószínűséggel NAV-os csúcsvezetők is az amerikai tiltólistán vannak – írta.

Jancsics megjegyzi még, hogy a történet azért egészen hajmeresztő, mert azt sugallja, a kormányzati intézményrendszer csúcsán szerveződő korrupt hálózatok zsarolásra, megfélemlítésre és a konkurenciával való leszámolásra egyaránt előszeretettel használják az adóhivatalt. Az, hogy informális klikkek közvetlenül irányíthatnak egy ilyen hatalommal rendelkező szervezetet, azt jelenti, hogy a kisvállalkozótól az amerikai nagyvállalatig bárki levadászható prédának számít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley