szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni elemzők szerint euróövezeti recesszió kellene az újabb MNB-kamatcsökkentéshez.

Más tényezők mellett újabb euróövezeti recesszió is kellene ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismét kamatcsökkentésekbe fogjon - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. 

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) napi felzárkózó piaci áttekintése szerint "nagyon magas a küszöb" az MNB kamatcsökkentési ciklusának újrakezdése előtt, elsősorban azért, mert a monetáris tanács tart attól, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve várható kamatemelésének közeledtével rosszabbra fordul a külső befektetői hangulat, miközben az eurójegybank (EKB) még mindig messze jár a mennyiségi enyhítés elkezdésétől. 

Az MNB kiterjesztett növekedési hitelprogramja önmagában gyakorlatilag monetáris ösztönzésnek felel meg. Akkor válna reálissá bármilyen ezen túlmenő monetáris enyhítés, ha a magyar jegybank arra a következtetésre jutna, hogy az euróövezet újabb recesszió előtt áll, vagy ha nagy lenne annak a kockázata, hogy a magyarországi infláció hosszú távon is jóval az MNB 3 százalékos célszintje alatti szinteken reked - vélekedtek keddi elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.     

A ház szerint az alacsony olajárak valószínűleg arra késztetik az MNB-t, hogy újból lefelé módosítsa inflációs előrejelzéseit, de a cég várakozása az, hogy a monetáris tanács ebben a helyzetben is a semleges alapállás fenntartását részesíti előnyben, elkerülendő a külső sebezhetőség növekedését. 

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek számításai szerint ha a nyersolaj hordónkénti világpiaci ára 85 dollár környékén stabilizálódik, akkor a jövő évi átlagos magyarországi infláció csak 1,3-1,5 százalék lenne a ház jelenlegi alapeseti előrejelzésében szereplő 2 százalék helyett. 

Az olajárak esése miatt más nagy londoni házak is igen alacsony magyarországi inflációt várnak jövőre, sőt egyes citybeli vélemények szerint időleges defláció sem kizárt. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének nyersanyagpiaci stratégái drasztikusan, 30 dollárral 85 dollárra csökkentették a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisukat. A JP Morgan elemzői ennek alapján mindössze 1,5 százalékos átlagos inflációt várnak Magyarországon 2015 egészére, kiemelve, hogy ez 1 százalékponttal alacsonyabb az MNB legutóbbi előrejelzésénél. 

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak számításai szerint - minden egyéb tényezőt egyenlő súllyal figyelembe véve - az alacsony olajárak Magyarországon és Lengyelországban 1 százalék körüli, Bulgáriában 1 százaléknál nagyobb éves összevetésű fogyasztói árcsökkenést okozhatnak rövid távon. 

Az euróövezettel ellentétben azonban az elhúzódó, károkat okozó defláció veszélye ennek ellenére is meglehetősen alacsony a közép-európai térségben. Az elhúzódó deflációs időszakok előzményei közé tartozik általában az inflációs várakozások összeomlása és a bérek egyidejű csökkenése, ami önerősítő folyamatként nyomja egyre lejjebb a fogyasztói árakat, ezek a kondíciók azonban jórészt nincsenek meg az európai felzárkózó gazdaságokban - állapították meg a Capital Economics londoni elemzői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Merkel: Drámai a helyzet

Merkel: Drámai a helyzet

Orbán háromnegyed óráig vitatkozott a gender szóról Európa vezetőivel

Orbán háromnegyed óráig vitatkozott a gender szóról Európa vezetőivel