szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EU is hozzájárul anyagilag ahhoz, Horvátországban cseppfolyósgáz-terminál épüljön. Ha ezután megindulna az észak-dél irányú európai gázszállítás, azzal a kontinens országai kevésbé szorulnának rá az orosz gázra.

Az Európai Unió 5 millió euróval támogatja a cseppfolyósgáz-terminál műszaki dokumentációjának kidolgozását Krk szigetén – jelentette be Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter kedden. Ivan Vrdoljak egy sajtótájékoztatón elmondta: a horvát projektcég, az LNG Hrvatska vállalat 2015-ben megkezdi a szükséges tanulmányok kidolgozását, amelyet az unió 50 százalékban (a megengedett maximális arányban) támogat, a másik 50 százalékot pedig Horvátországnak kell állnia. 

Mint mondta, a projekt megvalósulásával bizonyossá vált, hogy indokolt a Krk szigeti cseppfolyósgáz-terminál megépítése, nemcsak a horvát piac számára, hanem a gázellátásának diverzifikációja szempontjából is Európának ezen a részén. Horvátország kész arra, hogy vállalja a törvény által megengedett 25 százalékos tulajdonjogi részesedést a készülőben lévő cseppfolyósgáz-terminálban. 

A horvát lakosság évente 2,7 milliárd köbméter gázt fogyaszt, az adriai cseppfolyósgáz-terminál pedig 4-6 milliárd köbméteres kapacitással épül meg. Horvátország további gázmennyiségre számít más szárazföldi és tengeri lelőhelyekről is - mondta a miniszter. 

A cseppfolyósgáz-szállításról Szjjártó Péter is tárgyalt nemrég washingtoni útján. Azt mondta, hogy az amerikai kormány támogatja, hogy minél előbb megépüljön az LNG-terminál a horvát tengerparton, és számítani lehet az Egyesült Államok segítségére abban, hogy mielőbb megindulhasson a magyar-horvát interkonnetktoron a kétirányú forgalmazás. Jelenleg ugyanis csak Magyarország felől érkezhet gáz Horvátország felé.

Litvániában októberben állítottak üzembe egy úszó LNG-terminált, a Függetlenség névre keresztelt, 294 méter hosszú folyékonygáz-szállító tartályhajót, amely révén Litvánia évente akár négymilliárd köbméter gázt fogadjon, ami jóval nagyobb mennyiség, mint az Oroszországtól tavaly vásárolt 2,7 milliárd köbméter, sőt az úszó terminál révén a szomszédos Lettország és Észtország is importálhat cseppfolyós földgázt, ha úgy kívánja.

Mladen Antunovic, az ország vezető gáz- és árampiaci állami vállalatai (HEP, Plinacro) által létrehozott projektcég, az LNG Hravatska igazgatója elmondta, hogy rövid időn belül megszerzik az építési engedélyt, majd az EU támogatásával kidolgozzák a további terveket. Azután fog kiderülni, hogy ki lesz a stratégiai, pénzügyi befektető, s hogy ki fogja megépíteni a krki terminált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely: A védekezés eredményessége és tesztek száma közötti összefüggést semmi nem támasztja alá

Gulyás Gergely: A védekezés eredményessége és tesztek száma közötti összefüggést semmi nem támasztja alá

Mindenkinek vicces, ha felismeri a szomszédját a filmvásznon

Mindenkinek vicces, ha felismeri a szomszédját a filmvásznon

Radadr360: Orbán egy szón rugózott, Szijjártó az ukránokat bosszantotta

Radadr360: Orbán egy szón rugózott, Szijjártó az ukránokat bosszantotta