szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lengyel termékek egyre szűkülő oroszországi forgalmának a kiváltására az ázsiai és balkáni piacok megnyitására törekszik a lengyel gazdasági minisztérium.

"Nem sok remény van oroszországi gazdasági kapcsolataink javulására. Fel kell készülnünk rá, hogy az orosz piac nem hónapokig, hanem még évekig lesz zárva előttünk" - jelentette ki Ilona Antoniszyn-Klik gazdasági miniszterhelyettes sajtókonferencián, hozzátéve, hogy az ukrán piac is kemény, vagy éppenséggel feltörhetetlen diónak bizonyulhat a lengyel vállalatok számára. "Más irányban, távolabbi piacokon kell kereskednünk" - hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

A miniszterhelyettes Azerbajdzsánt, Indiát, Indonéziát, Malajziát, Mongóliát, Türkmenisztánt és Vietnamot nevezte meg Lengyelország potenciális exportpiacaiként. A Balkánon Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, illetve Szerbia számíthat a lengyel vállalatok kitüntetett figyelmére.

Az új piacok megnyitásának elősegítése érdekében a gazdasági minisztérium tanulmányutakat, konferenciákat és bemutató körutakat készül szervezni a célországok megismertetésére.

A minisztérium a kiszemelt exportpiacokon elsősorban a lengyel élelmiszeripari vállalatokat kívánja bemutatni, amelyek a leginkább megszenvedték a nyugati gazdasági szankciókra válaszlépésként az élelmiszeripari termékekre elrendelt orosz importtilalmat. Lengyelország 2013-ban 935 ezer tonna élelmiszert exportált Oroszországba 440 millió euró értékben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek

Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek

Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

Koronavírusos lett Marsi Anikó és Osvárt Andrea

Koronavírusos lett Marsi Anikó és Osvárt Andrea