szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Levélben kezdeményezte Vida Ildikó NAV-elnök és és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bizottsági meghallgatását Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM képviselője.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM képviselője és a költségvetési bizottság tagja levélben fordult Burány Sándorhoz, a bizottság elnökéhez, hogy a szakbizottság hallgassa meg Vida Ildikót, a NAV elnökét, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.

Szelényi szerint erre azért van szükség, mert a költségvetési tervezet végrehajtását alapvetően befolyásolja a NAV működése, illetve az országban uralkodó adófizetési morál. A képviselő arra kíváncsi, hogy az adóhivatal milyen döntéseket tett annak érdekében, hogy a magyarországi adómorált növelje, és a hatósági eljárások hitelességét megalapozza.

Az Együtt-PM szerint szintén fontos lenne megtudni, hogy az áfacsalások kivizsgálását napirenden tartja-e az adóhatóság és "nem önigazoló látszatvizsgálatok folynak politikai célok mentén, akár az adóhatóság korrupciós érintettségének fedezésére".

"Különösen aktuális ez akkor, amikor az Egyesült Államokból való kitiltási botrány miatt a NAV törvényes működésébe vetett bizalom megrendülni látszik" – írta levelében Szelényi.

Azt is hozzátette, hogy miután Vida Ildikót és több munkatársát "nyilvánvalóan megalapozott korrupciós érintettség miatt" kitiltották az USA-ból, a NAV elnökének azonnal le kellene mondania, és arra kellene kérnie az őt kinevező kormányt, hogy vizsgálja ki eddigi vezetői tevékenységét és hivatalának működését.

"Ilyen lépések mentén állítható helyre a nemzeti adóhivatal tekintélye és becsülete, csak így javítható az adófizetési morál, így állhat biztos lábakon a költségvetés bevételi oldala" – írta.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négygyerekes férfi halálát okozta a bika nevű új drog

Négygyerekes férfi halálát okozta a bika nevű új drog

300 millióból forgathat tévéfilmet Bayer Zsolt

300 millióból forgathat tévéfilmet Bayer Zsolt

Óriási üzletet jelentett be az Intel: eladja a NAND-memória részlegét

Óriási üzletet jelentett be az Intel: eladja a NAND-memória részlegét