szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Urals típusú orosz nyersolaj hordónként (159 liter) átlagára 103,04 dollár volt az idei év első tíz hónapjában – közölte Alekszandr Szakovics, az orosz pénzügyminisztérium szakértője szerdán.

Tavaly január-októberben 107,75 dollárra rúgott a hordónkénti átlagár, amely így az idei év azonos időszakában 4,71 dollárral volt kevesebb.

Az év első kilenc hónapjában alacsonyabb mértékű volt a visszaesés: 2,7 dollárral 105,07 dollárra csökkent az északi-tengeri Brenthez képest alacsonyabb minőségű (kénes), oroszországi keverék nyersolaj átlagára éves összehasonlításban.

Idén októberben az Urals átlagára 86,38 dollárra esett a 2013. októberi 107,91 dollárról. Kedden 77,19 dollár volt.

Az év eleje óta a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent könnyűolaj ára 26 százalékkal, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára pedig 22 százalékkal csökkent.

Szerdán már az ötödik egymást követő napon csökkentek a világpiaci olajárak, az amerikai olajtartalékok adataira várva. A Brent ára négy-, a WTI-é pedig hároméves mélypontra esett napközben. Délben a Brent decemberi szállításra hordónként 82,33 dollárra süllyedt, 49 centtel, 0,59 százalékkal esett az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Ugyanekkor a New York-i árupiac (NYMEX) elektronikus kereskedésében a WTI decemberi szállításra hordónként 0,35 százalékkal 76,92 dollárra süllyedt, 27 centtel vált olcsóbbá.

Az orosz költségvetés összeállításakor az Urals átlagárával számolnak. Az idei költségvetés 93 dolláros átlagáron alapul. A pénzügyminisztérium számításai szerint az olajár csökkenésében minden egyes dollár 70 milliárd rubeles bevételkiesést eredményez, a dollár rubelhez viszonyított árfolyamának erősödése viszont rubelenként 180-200 milliárd rubeles bevételemelkedést jelent.

Szakértők becslése szerint 75 és 80 dolláros olajár között van az a küszöb, amely alá zuhanva már veszteségessé válik a kőolaj-kitermelő vállalatok tevékenysége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jeff Bridges bejelentette, hogy limfómával kezelik

Jeff Bridges bejelentette, hogy limfómával kezelik

Az amerikainál gyengébb lett az európai Ford Mustang Mach 1

Az amerikainál gyengébb lett az európai Ford Mustang Mach 1

A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora

A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora