szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghívták, nem ment el egy parlamenti bizottsági ülésre a kitiltási listára való rákerülését elismerő NAV-elnök. Egy DK-s képviselőt a fideszesek kitiltottak az ülésről. A Vidát helyettesítő NAV-vezető elmenekült az ülésről.

Nem jelent meg a nemzetbiztonsági bizottság mai, 10 órára összehívott ülésén Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, jelentette a helyszínről a hvg.hu tudósítója. Vidát a hivatal elnökeként hívták meg az ülésre.

A bizottság első napirendi pontjára hívták meg Vidát, mondta el lapunknak Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke. A korrupció elleni fellépésről és küzdelemről szól ez a napirendi pont.

Zárt ülést rendeltek el, újságírók nem mehettek be.

Vida helyett a NAV a külső kapcsolatokért felelős elnökhelyettest, Varga Árpádot küldte.

A fideszesek kitiltottak egy DK-st

A bizottsági ülésre bement a Demokratikus Koalíció képviselője, Vadai Ágnes, aki azonban nem tagja a bizottságnak. Vadai az, aki bevallása szerint járt bent a külügyminisztériumban, ismer egy dokumentumot a kitiltási ügyről. A fideszes bizottsági tagok azonban Vadait egy közjáték után kitiltották a mai bizottsági ülésről. A képviselő munkatársunknak elmondta, hogy Molnár Zsolt bizottsági elnök méltatta őt, és javasolta, hogy vigye tovább a korrupciós-kititási ügyet, de szavazást kért erről, mire a kormánypárti többség kitiltotta a bizottsági ülésről Vadait.

Vadai kezdeményezni fogja, hogy hozzák nyilvánosságra a bizottsági ülés azon részéről készült jegyzőkönyvet, ahol a kitiltási ügyről, korrupciós botrányról esett szó.

L. Simon szerint a kormány őszinte volt

A bizottsági ülésre érkezett L. Simon László fideszes politikus is. Újságíróknak azt állította, hogy a kormány nem tudott arról, hogy Vida rajta van a kitiltási listán, a kormány tagjai és a miniszterelnök következetesen őszintén beszéltek az ügyről. L. Simon azt tanácsolta az újságíróknak, kérjék meg Vidát, hogy hozza nyilvánosságra, kinek szólt a kitiltásáról, illetve azt a levelet is tegye közzé, amiben erről értesíti az eddig meg nem nevezett kormányzati tisztviselőt.

A NAV elnökhelyettese elmenekült az ülés után

Az ülésen Vidát helyettesítő Varga Árpád amikor kijött az ülésről, valósággal elmenekült, az újságírók nem igazán tehettek fel neki kérdéseket. Annyit mondott csak bajsza alatt, hogy ne őt, hanem Vida Ildikót kérdezzék az újságírók.

Szelényi Zsuzsa, az Együtt-PM képviselője nyilatkozatott tett az ülésterem előtt, azt mondta, hogy a bizottság ülésének nyílt részén javaslatot tesz, hogy ha valakit kitiltanak, akkor azt jeleznie kelljen nyilvánosan. Mint mondta, nincs kétsége afelől, hogy a kormány tagjai tudtak róla, hogy Vida rákerült a kitiltottak listájára, és fel kell menteni, és vizsgálatot kell indítani a korrupciós ügyekben. Szelényi szerint a kormány tagjai bűnpártolást követtek el, és Orbán Viktor is felelős ebben az ügyben.

Vida nem indokolta, miért maradt távol

Vida Ildikó nem indokolta, miért nem jött el – mondta a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, Molnár Zsolt újságíróknak az ülés után. Az ülésre meghívták az adóhivatal elnökét is, aki a ma reggeli, Magyar Nemzetnek adott interjúban ismerte el, rajta van az Egyesült Államokból kitiltottak listáján.

A bizottsági fideszes többsége amúgy nem támogatta  Szelényi Zsuzsannának, az Együtt-PM képviselőjének azt a javaslatát, hogy aki rákerül a kitiltási listára, azt hozzák nyilvánosságra. A bizottsági fideszes alelnöke, Németh Szilárd szerint erre nincs szükség, a kormány amúgy is dolgozik az ügyön, saját törvényjavaslatuk lesz. Amúgy pedig, mondta a rezsibiztos, hogy Vida Ildikó is meg a nemzetgazdasági tárca is igazat mond. Amikor Némethet szembesítették vele, hogy a kettő között ellentmondás feszül, ezért oldja fel az ellentmondást, Németh azzal vágta ki a rezet, hogy az újságírókat arra kérte, beszéljék meg ezt Vidával.

A bizottság fideszes többsége elérte azt, hogy az amerikai ügyvivőt a jövő hétre behívják magukhoz. Az ülés véget ért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük

Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük

Elmondták a tudósok, hogyan kellene kinéznie egy gyerek napirendjének

Elmondták a tudósok, hogyan kellene kinéznie egy gyerek napirendjének

Amerikai kampányfinis: ahogy most állnak a dolgok, Orbán elkezdhet dolgozni a B terven

Amerikai kampányfinis: ahogy most állnak a dolgok, Orbán elkezdhet dolgozni a B terven