szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban a napokban lezajlott kormányzóválasztások közül az egyik államban egy igen meglepő dolgon bukott el az egyik esélyes jelölt, egy úgynevezett "esőadón".

Az Egyesült Államokban november 4-én több száz képviselőt választottak meg, de több tucat állam törvényhozását és kormányzóját is megválasztották. Ezek közül ugyanakkor talán kiemelkedik Maryland állam, ahol az esélyesnek tartott demokrata kormányzójelölt egy igen meglepő dolgon, mégpedig az "esőadón" hasalt el – írja a Vox.com.

Esőadó? Létezik ilyen teher? Az esőt természetesen senki sem akarta megadóztatni, ám a republikánusok ügyesen ráakasztották az "esőadót" a demokrata jelöltre. Ez az adó igazából a leburkolt parkolóhelyekre, járdákra, kocsibeállókra és más kemény felüleletekre vonatkozik, amelyek nem szívják fel a vizet. A logika az adó mögött az volt, hogy az így összegyűlő vizek szennyeződéseket is magukkat visznek a különböző vízfolyásokba, és szennyezik a Chesapeake-öblöt. Az adóból befolyó bevételt ugyanakkor az így keletkezett víz megtisztítására lehet fordítani, illetve ezzel ösztönözzék az embereket arra, hogy például füves kocsibeállókat építsenek. Az adó hatálya a legnagyobb városi területekre terjed ki, annak mértéke ugyanakkor városonként változó. Az öböl megtisztítására – az amerikai szövetségi kormányzat kötelezte erre az öböl környéki államokat – több milliárd dollára lenne szükség, és más államoknak is hozzá kellene ehhez pénzügyileg járulniuk, ám eddig csak Maryland lépett az ügyben.

Az úgynevezett esőadó ugyanakkor úgy fest, elkaszálta a demokrata kormányzójelöltet – a korábbi, az adót tető alá hozó demokrata kormányzó nem indult újra –, így a republikánusok behúzták a kormányzói posztot. A törvényhozásban ugyanakkor továbbra is a demokraták vannak többségben.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szökni próbált a börtönből a dán tengeralattjárós gyilkos

Szökni próbált a börtönből a dán tengeralattjárós gyilkos

EU-pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség

EU-pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség

Közel háromszáz újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban az elnökválasztás óta

Közel háromszáz újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban az elnökválasztás óta