szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kőolaj nemzetközi árának több hónapos zuhanása miatt Amerikában csökkeni kezdett a működő olajfúrókutak száma. Október elején 1609 darab volt, mostanra 1568 maradt a Bloomberg hírügynökség összeállítása szerint.

2010 óta a palagáz és a palaolaj kitermelése miatt nő a belföldi amerikai olajkitermelés, csökken az importált olaj mennyisége, és a gallononkénti üzemanyagár 3 dollár alá esett. Az olaj nemzetközi ára azonban 24 százalékkal esett az elmúlt négy hónapban, így egyes kutakat már nem éri meg működtetni.

James Williams, a WTRG Economics energiaipari tanácsadócég elnöke szerint hivatalos adatok is mutatják, hogy kevesebb új kutat fúrnak. Williams úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy december végéig több mint százzal csökkenhet az olajfúrókutak száma Amerikában. A Genscape adatszolgáltató előrejelzése szerint 2015 közepére országosan már csak 1325 olajkút lehet.

Sok függ az amerikai gazdasági növekedés ütemétől, amely 3,5 százalékos volt éves szinten idén a harmadik negyedévben. Ha a növekedés erős marad, a belföldi kereslet is magas lehet. Így a csökkenő kútszám mellett is hónapokig maradhat a mostani rekordméretű, napi 8,97 millió hordós amerikai olajkitermelés.

A palaolaj-kitermeléssel foglalkozó Chesapeake Energy és az EOG Resources vállalat például a mostani árak mellett is tud gazdaságosan dolgozni a csökkenő költségeik miatt, de mások nincsenek ebben a helyzetben. Az amerikai WTI olaj hordónkénti ára decemberi szállításra 78,65 dollár volt pénteken a határidős piacon. 2014 júliusában még 102 dollár körül volt a WTI hordónkénti ára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamarosan minden érintett üzenetet fog kapni a bankjától a hitelmoratóriumról

Hamarosan minden érintett üzenetet fog kapni a bankjától a hitelmoratóriumról

100 ember lett koronavírusos egy esküvő után Mexikóban

100 ember lett koronavírusos egy esküvő után Mexikóban

Lehetetlenből valóság: elkészült a visszahúzható fénykard – videó

Lehetetlenből valóság: elkészült a visszahúzható fénykard – videó