szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Theresa May, brit belügyminiszter a The Sunday Telegraphba írt. Többek közt azt, hogy az Európai Unió "visszafogja a tagállamok gazdaságait".

Az Európai Unió szabályainak és előírásainak tömege "visszafogja" nemcsak Nagy-Britannia, de az összes EU-tagállam gazdaságát - írta vasárnap megjelent cikkében Theresa May. A brit belügyminiszter, akinek írását a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap közölte, kifejtette, hogy London éppen ezért érvel olyan változtatások mellett, amelyek az EU-t versenyképesebbé tennék, és nyitottabbá a világkereskedelem felé.

May szerint ha sikerülne az Európai Uniót szuverén nemzetállamok rugalmas uniójává változtatni, akkor egyértelműen Nagy-Britannia nemzeti érdekeit szolgálná a bennmaradás az EU-ban. A brit belügyminiszter megerősítette azt a londoni kormányzati álláspontot, hogy tárgyalásokat kell kezdeni Brüsszellel az EU-n belüli szabad munkaerőmozgásról, mivel az EU-szabályok miatt még mindig "messze túl nagy" az uniós társállamokból Nagy-Britanniába érkező bevándorlók száma.

©

Az EU-bevándorlás az első számú vitaforrás London és Brüsszel egyébként sokrétegű konfliktusában. David Cameron brit miniszterelnök az elmúlt hetekben többször is kijelentette, hogy a brit kormány szerint nem lehet feltételek nélküli jognak tekinteni az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást. Cameron a minap azt mondta, hogy a bevándorlás szigorításának kérdésében nem fogad el nemleges választ Brüsszeltől.

A brit kormányfő korábban azt is egyértelművé tette, hogy a brit EU-tagság sorsáról általa kilátásba helyezett, 2017 végéig esedékes népszavazás kampányában csak a London által követelt uniós reformok megvalósulása esetén fogja támogatni Nagy-Britannia további uniós tagságát. A brit kormány elsődleges reformkövetelései között szerepel, hogy az uniós bevándorlás szabályozásának fő elemeit tagállami hatáskörbe kell visszautalni. 

 London szerint például meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a régi tagállamok korlátozhassák a munkavállalók bevándorlását az EU-hoz újonnan csatlakozó országokból mindaddig, amíg azok gazdasági fejlettsége és bérszínvonala fel nem zárkózik az övékéhez hasonló szintre.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt robogójával küzdött egy motoros az Erzsébet hídon – videó

Kigyulladt robogójával küzdött egy motoros az Erzsébet hídon – videó

Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban

Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?