szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Készletei alapján Azerbajdzsán legalább száz évre Európa megbízható gázszállítója lehet, ha megépül az európai gázkorridor – mondta a Budapestre látogató azeri elnök a köztévében.

A stratégiai partnerség és a szoros politikai kapcsolatok új lehetőségeket nyitnak Magyarország és Azerbajdzsán együttműködésében – mondta Ilham Alijev azeri államfő az M1 Az Este című műsorának kedden adott interjújában. Alijev szerint Azerbajdzsán pénzügyi helyzete stabil, és jók a kilátásai is, és az európai piacokra szeretnének szállítani az energiakészleteikből, ami további lehetőségeket jelentene a gazdaságnak – mondta. 

A kétnapos budapesti látogatáson tartózkodó azeri államfő emlékeztetett arra, hogy kedden közös nyilatkozatot írt alá Orbán Viktor miniszterelnökkel a két ország közötti stratégiai partnerségről, és korábban hasonló dokumentumokat írt alá más EU-tagállamokkal is. 

Ilham Alijev és Orbán Viktor
©

Alijev elmondta, hogy országa óriási energiatartalékokkal rendelkezik, és sok erőfeszítést tesz azért, hogy ebből az európai piacokra szállíthasson. Ha megvalósítják a déli gázkorridort, az teljesen átrajzolja Európa energiatérképét, mondta, hozzátéve, hogy készletei alapján országa legalább száz évre megbízható forrása lehet az európai gázfogyasztóknak. A magyar-azeri kétoldalú kapcsolatokat illetően kifejtette: nagyon jók az együttműködési kilátások, Magyarországra partnerként tekintenek, és jelenleg azon dolgoznak, milyen útvonalakon tudnának gázt eljuttatni Magyarországra.

Ilham Alijev szerint a magyar kormányzat rendkívül dinamikus és hatékony, és a közelmúltbeli választások alapján széles körű támogatást élvez. Magyarország "a szimbólumává vált a független politikának, a nemzeti érdekek mentén történő politizálásnak" – jelentette ki az azeri elnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!