szerző:
hvg.hu

Új szereplőt kap a trafikrendszer – derül ki az új trafiktörvény tervezetéből, amelyet több tárcának elküldött a héten a Miniszterelnökség, és a 444.hu is hozzájutott egy példányhoz. Jön az úgynevezett dohány-kiskereskedelmi ellátó, amelynek minden megyében lennének raktárai, és a trafikok csak innen rendelhetnének dohányárut.

Most a trafikok maguk döntik el, honnan vesznek árut, de 2015. május elsejétől ennek véget vetne a kormány a dohány-kiskereskedelmi ellátó létrehozásával. Ennek minden megyében lennének raktárai, és a trafikok csak innen rendelhetnének cigarettát, vágott dohányt, szivarkát, szivart. Máshonnan nem.

Az ellátó így közvetítő kereskedő lenne, és megjelenésével ő is kereshetne a cigarettán, évi akár 5-6 milliárdot is – írja a 444.hu.

A tervezet szerint a dohánygyárak és más nagykereskedők csak ennek az ellátónak adhatják el a termékeiket. Megyénként legalább egy raktárra lesz szükség, valamint ügyfélszolgálatot és elektronikus rendszert kell létrehozni a rendelésekhez. A raktárban a trafikosok személyesen is vásárolhatnának.

Az ellátó kényelmes működését a törvényben meghatározott fizetési határidők is segítik majd.

A trafikoknak az áru átvételétől számítva 15 napon belül kell fizetniük az ellátónak. Az ellátónak viszont minden hónap 10-ig kell összeírnia, hogy mennyi árut vett át a gyáraktól vagy a nagykereskedőktől az előző hónapban, csak ezután kapják meg a számlát, amelynek megérkezésétől számítva még 60 napja lesz az ellátónak fizetnie az áruért.

A törvényben ugyancsak rögzítik azt, hogy mennyit kereshet a dohányon a trafik és az ellátó.

Kérdés, melyik cég kaphatja meg az ellátói feladatokat. A jogszabálytervezetet úgy írták meg, hogy a kormány verseny nélkül, egy igen szűk körből is kiválaszthatja a befutót – olvasható a cikkben.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!