szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ÁKK honlapján elérhető adatok szerint november 14-én 79,1 százalékon állt a GDP-arányos államadósság, 2,0 százalékponttal alacsonyabban az október véginél.

A legfrissebb adat tükrözi az Európai Bizottságtól 2008-ban felvett hitel 2 milliárd eurós részletének visszafizetését. Borbély László András egy szerdai interjúban azonban azt is elmondta, hogy a hónap végéig még további 355 milliárd forinttal csökken az adósság a lejáró diszkont kincstárjegyek kifutása miatt. Ez további 1,2 százalékponttal csökkenti majd a GDP-arányos adósságot.   

Borbély László András, az Államadósság Kezelő Zrt. (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettese az M1 Ma reggel című műsorában szerda reggel elmondta, hogy az adósságkezelő hetente közölt GDP-arányos adósságadata azonban nem teljeskörű, nem tartalmazza az államadósság minden egyes elemét, mintegy 1,5 százalékponttal alacsonyabb szintet mutat a ténylegesnél.  

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi  számlákról kiadott negyedéves jelentése szerint az államháztartás névértéken számolt konszolidált bruttó adóssága, a maastrichti államadósság idén szeptember végén a GDP 83,0 százalékán állt, a tavaly év végi 79,4 százalékos szinttel szemben. Az ÁKK nem konszolidált adósságmutatója szeptember végére 80,7,  2013 végén 75,7, százalékos GDP-arányos adósságot jelzett.  

Az ÁKK adatai szerint múlt pénteken a központi költségvetés adóssága az 24 204 milliárd forintot tett ki, ami 2 206,0 milliárd forintos növekedést jelent a 2013. év végi adóssághoz képest. A növekmény egyrészt tartalmazza az önkormányzatoktól átvállalt adósságot, amely csak a központi költségvetés adósságát növeli, de nem érinti az államháztartás teljes adósságát. Ezen felül az adósságállomány forintban kimutatott értékének növekedését magyarázza a tavaly év végi 296,91 euró árfolyamnál gyengébb devizaárfolyam is – olvasható az ÁKK honlapján. 

A nemzeti számlák szeptember óta alkalmazott ESA2010  módszertana szerint azonban központi költségvetés adóssága a GDP 77,1 százaléka volt a múlt hét végén. Az ÁKK  táblázatában az összehasonlíthatóság érdekében mindkét módszertan (ESA95, ESA2010) szerint számolt adósságráták megtalálhatóak. Az MNB számítása szerint az ESA2010-es módszertannal átszámolt tavalyi GDP-adattal kalkulálva a maastrichti adósság 77,3 százalékon állt az év végén, de az idei negyedévek GDP-revízióját azonban még nem vette figyelembe az MNB.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában