szerző:
hvg.hu/MTI

A Nemzetközi Beruházási Bank, vagyis az egykori szocialista blokk fejlesztési bankjának tanácsa támogatta Magyarország belépését. Olyan tagsággal kerültünk össze, mint Csehország, Bulgária, Oroszország, Mongólia, Vietnam és Kuba.

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) Tanácsa Szófiában megtartott ülésén támogatta Magyarország NBB tagságának megújítását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.

Ez az a bank, amely a volt szocialista blokk gazdaságö közösségének, a KGST-nek a fejlesztési bankja volt, és amelyet 1970-ben alapítottak. Éppen az első Orbán-kormány idején, 2000-ben léptünk ki belőle, hogy aztán újra Orbán Viktor kormánya kezdeményezze a visszalépésünket. Nemrég írtunk az új fejleményről ebben a cikkünkben.

©

A mostani tájékoztatás szerint az NBB Tanácsának 2014. október 20-21-én Szófiában megtartott ülésén a tagországok - Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Oroszország, Mongólia, Vietnam és Kuba - képviselői kivétel nélkül támogatták Magyarország  tagságának megújítását. 

A döntés közvetlen előzménye, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Nyikolaj Koszov, az NBB elnöke 2014. október 15-én Budapesten Egyetértési Nyilatkozatot írt alá a Magyarország NBB tagságának megújításáról szóló jogi és pénzügyi feltételekről, a hivatalos magyar kérelmet az Egyetértési Nyilatkozat figyelembevételével, kormányzati felhatalmazás alapján nyújtották be. Közleményében az NGM felidézi, hogy Magyarország 2000-ben lépett ki az NBB-ből annak akkori nem kellően hatékony, és nem kellően átlátható tevékenysége miatt. 

"Az elmúlt két évben kidolgozott, gyökeresen új kormányközi megállapodás és az alapokmány az NBB irányítási rendszerét, döntési mechanizmusát teljes egészében a nemzetközi pénzügyi intézmények legjobb gyakorlatához igazította, így Magyarország felvételi kérelmét már egy új, modern alapokon működő bankhoz nyújthatta be" - írja közleményében a szaktárca. Az NBB a jelentősebb nemzetközi pénzügyi intézményekkel - például az EBRD, EIB, Világbank szervezetekkel - szoros együttműködésben alakítja ki tevékenységét, hitelezési stratégiáját, képviselőik megjelennek a bank tanácsülésein is - emelte ki az NGM. 

A közlemény szerint Magyarország Nemzetközi Beruházási Banki tagságának megújítása jól illeszkedik a magyar gazdaságpolitika céljaihoz, a "keleti nyitás" politikájához, lehetővé teszi a korábbi tagsági jogviszony időszakában teljesített, jelenlegi értéken számítva 20 millió euró összegű alaptőke befizetés reaktiválását is. Magyarország az NBB új tagjaként érdekelt a bank pénzügyi helyzetének további erősítésében, ezért a következő években a többi tagország által vállalt kötelezettségekhez igazodva növelni fogja alaptőke befizetését - közölte az NGM.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hogy bírhatja ki Magyarország, ha a nagyok vámháborúba kezdenek?

Hogy bírhatja ki Magyarország, ha a nagyok vámháborúba kezdenek?

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Egy lépéssel közelebb kerültek kínai tudósok a kifogyhatatlan energiaforráshoz

Egy lépéssel közelebb kerültek kínai tudósok a kifogyhatatlan energiaforráshoz

Itt meghallgatható az opera, amiért Orbán Milánóig utazott

Itt meghallgatható az opera, amiért Orbán Milánóig utazott

Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"

Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"