szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Görögországban hét hónap folyamatos növekedés után októberben először csökkentek a vállalatok és a háztartások bankoknál elhelyezett betétei.

A görög központi bank adatai szerint a betétállomány a szeptemberi 164,7 milliárd euróról 200 millió euróval (0,15 százalékkal) 164,5 milliárd euróra mérséklődött a múlt hónapban.

A görög bankok betétállománya csaknem harmadával, mintegy 90 milliárd euróval zsugorodott 2009 második felétől, az adósságválság elmélyülésétől. Sokan külföldre menekítették a pénzüket, attól tartva, hogy Görögország kilép az euróövezetből.

A két éve júniusban tartott választásokat követő hónapokban megindult a tőkebeáramlás, és mintegy 17 milliárd euró érkezett vissza a görög bankokba, miután mérséklődtek azok a félelmek, hogy Athén elhagyja az euróövezetet. A tavaly márciusi ciprusi bankmentő akció azonban, amelyet részben a betétesek kárára hajtottak végre, megijesztette a pénztulajdonosokat, és ismét elkezdődött a tőkekiáramlás. Ez azonban ismét növekedésbe váltott, ahogy lassulni kezdett a görög gazdaság zsugorodása.

Elemzők szerint a görög gazdaság az idén 0,6 százalékkal erősödhet hat év recesszió után, ami alatt a GDP összesen 25 százalékkal csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!