szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz elnök szerint az EU ellenkezése miatt nem kezdik meg az Ukrajnát elkerülő gázvezeték építését. Törökországnak viszont megköszönte a projekt támogatását, és bejelentette, hogy a török-görög határon létrehoznának egy földgázelosztó-központot. A Gazprom vezére annyit közölt, hogy a Déli Áramlat földgázvezeték tervét lezárták, de építenek egy Törökországba irányuló vezetéket.

Oroszország a jelenlegi körülmények között nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását – jelentette be hétfőn Ankarában Vlagyimir Putyin orosz elnök a sajtónak.

Az Európai Unió ellenkezése miatt nem lehet megvalósítani a Déli Áramlat tervét, de egy törökországi földgázelosztó-központ létrehozásával ellensúlyozható lehet a gázvezeték meghiúsulása – közölte. "Ha Európa nem akarja megvalósítani (a Déli Áramlatot), akkor nem lesz megvalósítva" – fogalmazott Putyin török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal tartott közös sajtóértekezletén.

Egyúttal azonban azt is bejelentette, hogy Moszkva kész együttműködni Ankarával egy Európát ellátó földgázelosztó-központ létrehozása érdekében. A török-görög határon létrehozandó elosztó ellensúlyozná a Déli Áramlat meghiúsulását – mondta Putyin.

"Figyelembe véve, hogy mindeddig nem kaptunk engedélyt Bulgáriától, úgy tartjuk, hogy Oroszország ilyen körülmények között nem képes folytatni az adott projekt megvalósítását, vagyis e gázvezetékrendszernek a Fekete-tengerben való kiépítését... Nem kezdhetjük el az építést a tenger alatt mindaddig, amíg nem kapjuk meg ehhez Bulgária jóváhagyását" – mondta az orosz elnök. Az ugyanis elképzelhetetlen, hogy megépítik a vezetéket a bolgár partokig, és ott meg is állnak – tette hozzá.

©

Oroszország tehát kénytelen lesz meggondolni részvételét e projektben – mondta Putyin. Egyben megköszönte Törökországnak, hogy annak idején támogatta a projektet.

Gazprom-vezér: a gázvezeték tervét lezárták

A Déli Áramlat földgázvezeték tervét lezárták - mondta hétfőn Moszkvában újságíróknak Alekszej Miller, a Gazprom orosz energetikai vállalat vezérigazgatója. "A projekt ügye le van zárva. Ennyi" - mondta a vállalati vezető újságíróknak, miután a sajtó beszámolt Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel kapcsolatos bejelentéséről. "A Déli Áramlat gázvezetékkel kapcsolatos probléma mára megoldódott" - mondta Miller.

Miller jelezte, hogy jogi személyt hoznak létre egy olyan új projekt megvalósítására, amely biztosítaná majd a Törökországba irányuló gázvezeték megépítését. Ennek a jogi személynek a Gazprom lenne az alapítója Oroszországban, amely kész fontolóra venni a török partnerek bevonását - tette hozzá. A Törökországba irányuló új gázvezeték számára ugyanaz lesz a kiindulópont, amely a Déli Áramlat számára szolgált volna - közölte Miller. "A kiindulópont a Russzkaja kompresszorállomás, ugyanaz, amelyet a Déli Áramlat számára terveztek (a Fekete-tenger parti Anapában). A Gazprom-vezér szerint az új, Törökországba irányuló tengeri gázvezetéken keresztül évente 63 milliárd köbméter halad át, ebből 14 milliárd köbméter közvetlenül Törökország igényeinek a kielégítésére szolgálna, a fennmaradó mennyiséget a török-görög határra irányítják.

Az Ukrajnát elkerülő gázvezeték építését Magyarország az EU-s ellenszél dacára is szorgalmazza, a törvényi környezetet is úgy alakította át a kormány, hogy ne legyen akadálya a gázvezeték magyarországi szakasza megépítésének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

Gyártója szerint minden koronavírus-variáns ellen véd a Szputnyik V

Gyártója szerint minden koronavírus-variáns ellen véd a Szputnyik V

Mind a hat angol klub visszalépett az Európai Szuperligától

Mind a hat angol klub visszalépett az Európai Szuperligától