szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Országgyűlési képviselők is kaptak bérbe pályázat nélkül állami földeket – derül ki abból a terjedelmes dokumentumból, amelyet a Blikk kapott meg a múlt héten a Nemzeti Földalaptól, miután jogerősen megnyerték az adatok kiadása miatt indított pert.

Farkas Sándor, a mezőgazdasági bizottság fideszes alelnöke irányítja a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt.-t, amely 56 helyen szerepel a pályázatokkal kapcsolatos, több mint 22 ezer földdarabból álló listán – közölte a Blikk, amely szerint a politikusnak több mint 38 százalékos tulajdonrésze van a társaságban.

Farkas Sándor a lapnak azt mondta, sok olyan apró területről van szó, amelyeket korábban ők béreltek, csak azokat a tulajdonosok a Földért életjáradék program keretében felajánlották az államnak. Szerinte van köztük árokpart, legelő, kisebb szántók szétszórva a földjeik közé ékelődve. Azt is elismerte, hogy a területek között nagyobb, ötvenhektáros is akad, bár az szerinte nagyon rossz minőségű terület, senkinek sem kellett, ráadásul jövőre már más használja majd.

A politikus cége a Blikk szerint a Csongrád megyei Fá­bián­sebestyénben és Eperjesen összesen 151,5 hektárnyi terület kapott az idén pályázat nélkül az államtól, ekkora terület után pedig több mint tízmillió forint területalapú támogatás jár az EU-tól.

De a lap szerint nem Farkas az egyetlen, aki képviselőként földhöz jutott. A megbízási szerződés megkötésekor még kormánypárti képviselő volt Daher Pierre, akinek a felesége Dövényben kapott két birtokot, összesen 11 hektárnyit. Daher májusban már nem jutott be a parlamentbe, jelenleg kórház-főigazgató Borsodban.

Szintén képviselő volt még tavasszal Tóth József, aki néhány százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az Agrocentina Kft.-ben, amely 83,6 hektár földterülethez jutott Tiszanánán. A politikus jelenleg is a település polgármestere.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felcsúton megint kitaláltak valamit, amire milliárdokat hagyott jóvá az MLSZ

Felcsúton megint kitaláltak valamit, amire milliárdokat hagyott jóvá az MLSZ

Egy feszült reggeli Putyinnal - Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on

Egy feszült reggeli Putyinnal - Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on

Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó

Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó