szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miközben hitelei egy részét törlesztette, megtakarításait tovább növelte idén a lakosság - írja a Népszabadság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

Az újság szombati cikke szerint a háztartások megtakarításainak, befektetéseinek értéke szeptember végén 26 882 milliárd forint volt az adósságok levonása után, amely több mint 2600 milliárdos gyarapodást jelent egy év alatt. 

A háztartások kötelezettségei egy év alatt 300 milliárd forinttal, 9013 milliárd forintra csökkentek. A lakosság pénzügyi eszközeinek értéke szeptember végén meghaladta a 35 895 milliárd forintot. A készpénz- és bankbetét-állományok, különféle értékpapírok és biztosítási megtakarítások, továbbá céges üzletrészek értéke 7 százalékkal bővült éves összevetésben. 

A lap beszámol arról is, hogy az utóbbi két évben a jegybanki alapkamattal együtt folyamatosan csökkentek a pénzintézetek által a lekötött betétekre fizetett kamatok is - októberben már csak átlagosan évi 1,5 százalékos kamatot fizettek a bankok a lekötött betétekre, míg két éve még több mint 6 százalékot -, ami jelentős hatással van a lakossági megtakarítások szerkezetére. Így idén megtörtént, amire még nem volt példa, a bankbetétek volumenét meghaladták a különböző értékpapírokban - befektetési jegyben, állampapírban, részvényben - tartott megtakarítások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!