szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország nagy valószínűséggel hamarosan azt fogja kérni Ukrajnától, hogy idő előtt fizesse vissza a két éve decemberben kibocsátott és Moszkva által lejegyzett 3 milliárd dolláros kötvény ellenértékét – közölte egy orosz kormányzati forrás.

A TASZSZ hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó, kormányzati szakértőként idézett forrás azt mondta, hogy az adósság idő előtti rendezését azért kérheti Moszkva, mert a kötvényvásárláskor rögzített gazdaság-pénzügyi feltételeket Kijev nem teljesíti. Az idézett forrás konkrétan nem tért ki arra, hogy milyen feltételek nem teljesülnek, csak annyit mondott, hogy az ukrán gazdaság államcsőd előtti állapotban van.

A TASZSZ szombati jelentésében emlékeztetett arra, hogy az orosz pénzügyminiszter már tavaly szeptemberben felvetette annak a lehetőségét, hogy az adósság idő előtti rendezését kéri Moszkva. Anton Sziluanov akkor a Vedomosztyi című orosz lapnak adott interjúban elmondta: a kötvénymegállapodásban egyebek között az szerepelt, hogy az ukrán államadósság nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát. A pénzügyminiszter szerint az államadósság ezt a szintet már a lapnak adott interjúja idején átlépte. Hivatalos adat nem áll rendelkezésre.

November végén azt közölte az ukrán pénzügyminisztérium, hogy az ország államadóssága 72,9 milliárd dollár volt október végén. Azt, hogy ez milyen arányt képvisel a GDP-hez képest, nem ismertették.

Ukrajna 2013. december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek alapján Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket. Az orosz pénzügyminiszter alig egy héttel később, december 23-án jelentette be, hogy Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt. A kétéves lejáratú adósságpapír kuponja, évenként fizetendő kamata öt százalék.

Tavaly január végén felerősödtek azok a jelzések, hogy Oroszország rövid időn belül ismét ukrán kötvényt vásárol, kétmilliárd dollár értékben. Néhány nappal később Moszkva azonban befagyasztotta a segélyezési folyamatot, miután Kijevben felerősödtek a kormányellenes tüntetések, amelyek végül kikényszerítették az akkori ukrán vezetés távozását.

Ukrajna – a megállapodásnak megfelelően – tavaly december végén teljesítette féléves kamatfizetési kötelezettségét, időben átutalta az esedékes 75,5 millió dollárt. Az első részletet, 73,33 millió dollárt Kijev tavaly júniusban fizette ki, az előírtnál néhány nappal korábban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!