szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alaposan kisöpörték a betétbiztosítási alap kasszáját a tavalyi kártalanítások: összesen közel 120 milliárd forintot fizettek ki 63 ezer betétesnek. De állta a sarat a nyolcfős szervezet, a károsultak 20 munkanapnál jóval korábban megkapták a pénzüket.

Nem volt szokványos éve az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) tavaly: összesen 9 hitelintézet 63 ezer betétesét kellett kártalanítani – derült ki az OBA éves összeállításából. De állta a sarat a szervezet, ami mindössze 8 fővel működik, és decemberben már 3 kártalanítást koordinált egyszerre – mondta el Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A tavalyi év azért volt rendkívüli, mert 5 takarékszövetkezet engedélyét is visszavonták a takarékszövetkezeti integrációs törvény alapján, majd decemberben visszavonták a Töröcskei István érdekeltségébe tartozó Széchenyi Bank engedélyét is. További 3 hitelintézet esetében a korábbi évekhez kapcsolódó kártalanítások voltak.

A kifizetések hatalmas összeggel csapolták meg az OBA vagyonát, az összes kifizetés meghaladta a 119 milliárd forintot. Az OBA vagyonának nyitóegyenlege 2014. január 1-jén meghaladta a 94 milliárd forintot. A tagdíjakból befolyt pénzügyi bevétele 22 milliárd forint volt, befektetéseinek hozama pedig elérte a 7 milliárd forintot. Év végére csak 11 milliárd forint maradt, így a bankoknak, az OBA tagszervezeteinek most emelt díjakkal kell pótolniuk a kiesett összeget.

Gyorsan fizettek

Új ügyfélportál

Az OBA nemcsak a kifizetések gyorsaságát igyekezett növelni 2014-ben, hanem az ügyfelek minél jobb tájékoztatását is elősegítette. Ennek érdekében új ügyfélportált indított, melynek segítségével a betétesek nyomon követhetik az őket érintő kártalanítás folyamatát, kinyomtathatják a kártalanítási elszámolásukat és további hasznos információkat is találnak.

Az ügyvezető igazgató szerint a magyarországi betétvédelem működésének megbízhatóságát mutatja, hogy 2014-ben a nagy esetszám ellenére is zökkenőmentesen és gyorsan zajlottak a kártalanítások az összes partnerszervezet hatékony együttműködésének köszönhetően. A kifizethető betétek tulajdonosainak döntő többsége 20 munkanapnál jóval hamarabb pénzéhez jutott.

A legtöbb károsultat, mintegy 30 ezer betétest az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet esetében érintette a betétbiztosítás, összesen több mint 54 milliárd forint értékben. A nagy érintetti kör ellenére az OBA 7 munkanap alatt átadta a kifizető szervezeteknek a kártalanítás pénzügyi fedezetét.

Az OBA a kártalanítások miatt összesen közel 10 ezer hívást kapott az ügyfelektől. Több károsultnak azonban nem volt elegendő az egyszeri tájékoztatás, ezért többször is betelefonált, a  rekorder huszonegyszer. A legaktívabbak a Széchenyi Bank betétesei voltak, szinte mindegyik telefonált, hogy mi lesz a pénzével, ami az arányt tekintve messze meghaladja a többi pénzintézet betéteseinek aktivitását.

Változások jönnek a betétvédelemben

A betétbiztosítás működését jelentősen befolyásolják a 2014-ben elfogadott európai uniós irányelv alapján decemberben elfogadott új betétbiztosítási szabályok, melyek számos, a betétesek számára kedvező változást tartalmaznak. Folyamatosan csökken majd a kártalanítási határidő, amely a jelenlegi 20 munkanapról 2019-től 15, 2021-től 10, 2024-től pedig 7 munkanapra rövidül.

Az új szabályozás a kisebb önkormányzatoknak is kedvező változást hoz, a legfeljebb 500 ezer eurós költségvetésű önkormányzatok betétei OBA-védelem alá kerülnek.

Az OBA vagyoni feltöltöttségének 2024. július 3-áig el kell érnie a kártalanítási kötelezettség alá tartozó betétállomány 0,8 százalékát.

Kikerülnek ugyanakkor az OBA védelem alól a hitelintézetek által kibocsátott letéti jegyek és kötvények.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kilőtt a látogatottsága az internetes keresőnek, amely legyűrné a Google-t

Kilőtt a látogatottsága az internetes keresőnek, amely legyűrné a Google-t

Projektorként és hangszóróként is használható az Asus ügyes kis újdonsága

Projektorként és hangszóróként is használható az Asus ügyes kis újdonsága

Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó