szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van néhány olyan feltétel, amely a szolgálati időt, így a nyugdíj mértékét befolyásolja. Az én pénzem pénzügyi portál szerint az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a hozzájuk érkezett jelzések alapján kifejezetten segítőkész a problémás esetekben.

Vannak olyan esetek, amikor az ember a nyugdíjkorhatárt elérve szembesül azzal, hogy egy időszak kiesett az életéből, legalábbis ami a nyugdíjjogosultságot érinti. Például, hogy a rendszerben van elmaradás, ugyanis egy korábbi munkáltató hibázott. Az én pénzem pénzügyi portálhoz eljutott visszajelzések alapján ugyanakkor az Országos NyugdíjbiztosításiFőigazgatóság (ONYF) segítőkészen, rugalmasan járt el ebben az esetben.

©

A pénzügyi portál az ONYF segítségével és a törvények értelmezésével összeállított egy listát, melyek alapján a szolgálati idő, ezáltal a megállapítandó nyugdíj mértéke befolyásolható. Tavaly nyáron ugyanis elindult egy olyan folyamat, melynek során az ONYF a járulékbefizetéseket, szolgálati időt "közhitelessé" teszi. Először az 1955. és 1959. között születettekkel kapcsolatos eljárás zajlik le. Az egész procedúrára két év áll rendelkezésre, vagyis ebben a korosztályban 2016. december 31-ig kell elindítani a folyamatot. A mintegy 400 ezer érintett közül hétezer főnél már le is zárták az egyeztetést. Összesen amúgy eddig 70 ezer eljárást kezdtek meg.

És hogy mikre is kell figyelni ahhoz, hogy rendben menjen a megállapítás (a főbb elemeket írjuk le, a kivételekért, egyéb megjegyzésekért kattintsanak át a cikkre):

  1. alapszabályként 20 év szolgálati idő kell a nyugdíjhoz, 15 év után kapható résznyugdíj,
  2. minden gyermek egy év pluszjogosultságot jelent (ez a 1968. január 1. előtt születettekre vonatkozik),
  3. a nappali tagozat (felsőfokú végzettség) beleszámít a szolgálati időbe, de csak egy képzésre (illetve elsősorban az 1998. január 1-je előtt folytatott tanulmányokra),
  4. részmunkaidős állásnál ha a kereset meghaladja a minimálbért, akkor a szolgálati időbe teljes egészében beleszámít (minimálbér alatt arányosítanak),
  5. hosszabb fizetés nélküli szabadságnál a közeli hozzátartozó ápolása beleszámít a szolgálati időbe,
  6. a sorkatonai szolgálat beleszámít a szolgálati időbe,
  7. ha egyéni vállalkozó, vagy társas vállalkozás tagja az illető, akkor a nyugdíjjárulék befizetési hátraléka a szolgálati időt csökkenti.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok

The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok

Foci-Eb: hétvégéig nyilatkozhat három város, hány nézőt enged be a meccseire

Foci-Eb: hétvégéig nyilatkozhat három város, hány nézőt enged be a meccseire

Szadista őrök, gyerekkorú gyilkosok: a bűn újraértelmezése - filmajánló

Szadista őrök, gyerekkorú gyilkosok: a bűn újraértelmezése - filmajánló