szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A brit pénzügyminiszter a világgazdaságot fenyegető legnagyobb veszélynek tartja a Görögország és az euróövezet közötti adósságvitát, és arra intette a feleket, hogy cselekedjenek felelősen ebben a helyzetben.

"Nyilvánvaló, hogy Görögország és az eurózóna vitája a világgazdaságot fenyegető legnagyobb kockázattá fejlődik gyorsan, és növekvő veszélyt jelent Nagy-Britannia számára is" - jelentette ki George Osborne hétfőn azt követően, hogy Londonban megbeszélést folytatott Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszterrel. 

A brit pénzügyek irányítója az általa konstruktívnak minősített egyeztetésen arra kérte görög kollégáját, hogy cselekedjen "felelősen". Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy az euróövezet dolgozzon ki és fogadjon el egy jobb tervet a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés támogatására. 

Varufakisz, aki a hét végén indult európai körútra, hogy támogatókat keressen a görög adósságállomány újratárgyalását célzó tervéhez, nem nyilatkozott a brit pénzügyminiszterrel tartott megbeszélés után. 

Nagy-Britannia nem tagja az euróövezetnek. London hivatalos álláspontja a görög adósságvita ügyében a folytonosság fenntartása, vagyis az, hogy Görögországnak teljesítenie kell az összesen 240 milliárd eurós hitelmegállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

A görög pénzügyminiszter vasárnap Párizsban arról beszélt, hogy "egy új megállapodásról" akar tárgyalni Görögország nemzetközi hitelezőivel, az Európai Unióval, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal. A Michel Sapin francia pénzügyminiszterrel tartott eszmecsere után úgy fogalmazott, nem akarja kijátszani egymással szemben a feleket, sem szembenállítani Európa északi és déli részét, hanem mindenkit egy asztalhoz ültetne annak érdekében, hogy dűlőre jussanak egy új megállapodásról, mert a jelenlegi görög mentőcsomag "túl sokba kerül Európának". 

Az új görög pénzügyminiszter elkötelezett híve a görög hitelmegállapodások újratárgyalásának és a megszorító gazdaságpolitikával való szakításnak. Hétfőn este mintegy száz befektetővel és bankárral találkozik a londoni Cityben a Bank of America Merrill Lynch globális pénzügyi szolgáltató csoport szervezésében. Úgy tudni, Jánisz Varufakisz arról próbálja meggyőzni a résztvevőket, hogy országa képes lesz törleszteni adósságát oly módon, hogy a magánbefektetőket se érje kár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő

Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő

Újabb Hertha-játékos fertőződött meg

Újabb Hertha-játékos fertőződött meg

Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat

Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat