szerző:
hvg.hu

Tavaly összesen 13 495 magyar szerzőnek fizetett ki jogdíjat a zeneművek után az Artisjus szerzői egyesület. A szervezet szerint két év alatt megduplázódott azoknak a szerzőknek a száma, akik havonta 50 és 500 ezer forint közötti jogdíjat kerestek.

Tavaly 1501 új zeneszerző és dalszövegíró regisztrált az Artisjusnál, ami minden eddiginél magasabb szám, meghaladja még a rekordnak számító tavalyi évet is, amikor 1385 szerző bízta meg az Artisjust jogai kezelésével – olvasható a Dal+Szerző blogon.

Hozzátették, hogy az elmúlt évben összesen 15 934 új magyar zeneművet jelentettek be a szerzői egyesülethez, élen járt a pop műfaja (20 százalékkal), az electro vagy dance (15 százalékkal) és a rock (15 százalékkal).

©

Az Artisjus 2014-ben 13 495 magyar szerzőnek fizetett ki jogdíjat 107 905 zeneműre. A modernebb mérési technológiáknak köszönhetően 2012-höz képest megduplázódott azoknak a szerzőknek a száma, akik havonta 50 és 500 ezer forint közötti jogdíjat kerestek. A statisztikák szerint 24 szerző havi egymilliónál is többet kapott, 500 ezer és egymillió közötti jogdíjat 67-en kerestek, 200 ezer és 500 ezer közötti összeget pedig már 205-en kaptak.

Ezek az adatok csak a magyar szerzőkre vonatkoznak, de az Artisjus a külföldi szerzőknek is beszedi és kifizeti az őket megillető jogdíjakat. A tavalyi évben az elutalt jogdíjak 47 százaléka jutott a hazai szerzőkhöz és 53 százaléka külföldi kollégáikhoz.  

Az Artisjus a zeneszerzők, szövegírók magyar jogkezelőjeként évente több millió elhangzási adatot vizsgál, felhasználási csatornánként is mérni tudja a hazai és külföldi zenefogyasztási arányokat. Az egyesület szerzők által megbízott munkaszervezete egyenként végzi a műsorok beazonosítását, a jogdíjak ez alapján történő felosztását. Emellett 2012-től már zenei ujjlenyomat-technológia alapján, automatizált módon is beazonosítják az elhangzott műveket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!