szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Görögország jelenleg is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - hosszú távú államkötvény-osztályzatát a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy erősen bizonytalan a görög kormány és a hivatalos hitelezők által a pénzügyi támogatási program további feltételeiről folytatott tárgyalások kimenetele.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este Londonban közölte, hogy a leminősítési vizsgálat a "Caa1" szintű szuverén görög adósbesorolásra vonatkozik; a lépés a rövid futamidejű görög államadósság "Not Prime (NP)" osztályzatát nem érinti.

A "Caa1" - más hitelminősítők módszertanában "CCC plusz"-nak megfelelő - besorolás hét fokozatnyival marad el a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélétől, és rendkívüli kockázatokra figyelmezteti az ilyen osztályzattal ellátott adósságpiaci termékek befektetőit.

A Moody's a leminősítési felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött elemzésében hangsúlyozta azt a véleményét, hogy Görögország és a hivatalos euróövezeti hitelezőket képviselő Európai Bizottság és az eurójegybank (EKB) tárgyalásai olyan eredménnyel is zárulhatnak, amely negatívan befolyásolhatja Görögország képességét finanszírozási és likviditási igényeinek kielégítésére, és kedvezőtlen hatást gyakorolhat a csődkockázatra is.

Az új görög kormány egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy érdemi módosításokat kíván a jelenlegi hivatalos hiteltámogatási program feltételrendszerében. Jelentős azonban a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy az erről folyó tárgyalások milyen eredményre vezethetnek, sőt azzal kapcsolatban is, hogy a felek egyáltalán elérhetnek-e egy olyan megállapodást, amely biztosíthatja Görögország finanszírozhatóságát - áll a Moody's londoni elemzésében. 

A hitelminősítő szerint a görög kormány folyamatosan hangoztatja, hogy politikai felhatalmazást kapott a megszorító intézkedések felszámolására, az elsődleges államháztartási egyenlegtöbbletre meghatározott célok csökkentésére, és arra, hogy az adósságállomány csökkentéséről kezdjen tárgyalásokat a hivatalos hitelezőkkel.

A Moody's londoni elemzői szerint azonban az euróövezeti kormányok valószínűleg ellenállnak e görög igényeknek, egyebek mellett abból a meggondolásból, hogy ha belemennek a görög adósságteher további enyhítésébe, az alááshatja az adósságkonszolidációs erőfeszítéseket más euróövezeti gazdaságokban.

Ha viszont a görög kormány a következő néhány hétben nem tud egyezségre jutni a hivatalos hitelezőkkel, az meredeken megnövelné a magánszektor adósságtörlesztési csődjének valószínűségét, és a hivatalos hitelprogram nyújtotta biztosítékok nélkül Görögország számára igen nehézzé válhat már a rövid távú finanszírozási igények kielégítése is, tekintettel a nagyon alacsony likviditási tartalékokra - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy Görögországnak az idén 16 milliárd euró körüli hosszú futamidejű adóssághányadot kell törlesztenie, emellett gondoskodnia kell 14,6 milliárd eurónyi kincstárjegyállomány megújításáról, és további mintegy 4 milliárd euróra lesz szüksége a hivatalos és a magánszektorbeli hitelezőknek járó kamattörlesztésekre.

Rövid időn belül ez már a sokadik negatív hitelminősítői lépés Görögországgal szemben.

Január végén a Standard & Poor's is negatív felülvizsgálat alá vette - pénteken pedig már  "B"-ről "B mínuszra" is rontotta, ugyancsak negatív kilátással - a görög államadós-osztályzatokat, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a radikális baloldali Sziriza párt vezette új görög kormány költségvetési és gazdaságpolitikájának egyes elemei nem egyeztethetők össze az előző kormány és a hivatalos hitelezők között létrejött megállapodásokkal.

Nem sokkal korábban a Fitch Ratings leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Görögország államadós-osztályzatának kilátását. Indoklásukban a Fitch londoni elemzői közölték, hogy várakozásuk szerint a belpolitikai bizonytalansággal jellemzett időszakban hónapokat csúszhat a hivatalos hitelezőktől várt további finanszírozások folyósítása, és Görögország újbóli tőkepiaci hozzáférése is.

Egyes londoni elemzőházak szerint a görög kormány és a hivatalos hitelezők közötti esetleges konfliktus növelheti annak a kockázatát, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből.

Az Eurasia Group globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni szakértői legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: az eddigi prognózisaikban szereplő 5 százalék helyett most már 15 százalékra taksálják a görög euróövezeti tagság megszűnésének esélyét.

Hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy ha ez bekövetkezik, az nagyobb valószínűséggel "baleset", semmint szándékos kilépés eredménye lenne. Az Eurasia szerint a lehetséges okok között szerepelhet a Sziriza kormányzati tapasztalatlansága, és ebből eredően az, hogy a Sziriza vezette kormány túlfeszíti a húrt a hivatalos hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon, ami pénzügyi stresszhelyzetet eredményezhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Letiltotta a francia Bitche város oldalát a Facebook, mert káromkodásnak hitte a nevét

Letiltotta a francia Bitche város oldalát a Facebook, mert káromkodásnak hitte a nevét

Kórházreformra készülhet a kormány

Kórházreformra készülhet a kormány

A jövő évi iPhone-okban már 48 megapixeles kamera lesz – állítja az Apple-elemző

A jövő évi iPhone-okban már 48 megapixeles kamera lesz – állítja az Apple-elemző