szerző:
hvg.hu

A három vállalakozó sok esetben verseny nélkül nyert irdatlan pénzeket, a felcsúti polgármester 99 százalékban brüsszeli pénzek elnyerésével építgette a birodalmát.

A közbeszerzési húsosfazékhoz közel álló három vállalkozó, Simicska Lajos, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István uniós pályázatait boncolgatja a Direkt36 nevű tényfeltáró újságíró csoport első anyaga, amelyet a 444.hu közölt.

A szerzők az Orbán Viktor miniszterelnökhöz kötődő három vállalkozó cégeit vizsgálták, közel 300 állami megbízás dokumentumainak feldolgozásával. Az adatokból azt a következtetést vonják le, hogy mindegyik cég, illetve cégcsoport kifejezetten komoly kedvezményezettje az EU-s költségvetésnek.

Orbán Ráchel és Tiborcz István esküvője.
©

A Simicska Lajoshoz kötődő cégek érték szerint 67-88, Tiborcz István Elios Innovatív nevű társasága 94, Mészáros Lőrinc építőipari birodalma pedig egyenesen 99 százalékban uniós pénzből nyerte a megbízásait. Simicska Lajos esetében a projektek értéke több százmilliárd forint volt.

A három vállalati körben a közbeszerzéseknek közel egynegyedét úgy vitték el a társaságok, hogy nem kellett senkivel sem versenyezniük. Ez nem kiugró érték, mert a pályázatoknál összességében is 26-32 százalék közötti azoknak a kiírásoknak az aránya, ahol nincs versenyhelyzet. Tiborcz István cége azonban kilóg a sorból, amióta a vállalkozó Orbán Viktor veje lett, az uniós projektek több mint felénél nem akadt egyetlen versenytársa sem

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!