szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vészesen csökkenő devizatartalék miatt az ukrán központi bank úgy döntött, hogy július 3-áig meghosszabbítja a lakossági devizavásárlás korlátozását.

A bank szerdai közleménye szerint magánszemélyek naponta legfeljebb 3 ezer hrivnya értékben vásárolhatnak devizát.

Ugyancsak július 3-áig napi legfeljebb 150 ezer hrivnya (6 ezer dollár) értékben utalhatnak át ukrán állampolgárok devizát külföldre.

A bank azt is bejelentette, hogy az exportálóknak a továbbiakban is kötelezően fel kell ajánlaniuk megvásárlásra az államnak devizabevételeik 75 százalékát. Ebben az esetben a jegybank nem közölte, hogy a most meghosszabbított intézkedés meddig marad érvényben.

Nicholas Burge, az EU kijevi képviselete kereskedelmi-gazdasági szekciójának vezetője kedden azt mondta, hogy Ukrajna arany- és devizatartaléka a harmada a biztonságosnak tartott szintnek, 6 milliárd dollár, ami csupán egy hónapi importot fedez.

Ukrajna arany- és devizatartaléka a múlt év elején 20,416 milliárd dollárt, a múlt év végén már csak 7,533 milliárd dollárt tett ki, míg idén február elsején 6,42 milliárd dollár volt. Ez azóta 6 milliárd dollár alá csökkent – mondta Nicholas Burge.

Az ukrán parlament hétfőn kiigazítást hajtott végre az idei költségvetésben a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodás feltételeként. Az IMF 17,5 milliárd dollár kölcsönt folyósít Ukrajnának két év alatt. A nemzetközi pénzintézet igazgatótanácsa március 11-én vitatja meg a támogatás kérdését. Ha zöld jelzést kap a terv, azonnal átutalják Ukrajnának az első részletet, ami meghaladhatja a 10 milliárd dollárt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!