szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szlovén kormány pénteken leváltotta a nem teljesítő hitelek átvételére két évvel ezelőtt létesített úgynevezett rossz bank teljes vezetőségét és újat nevezett ki, valamint csökkentette a menedzsment juttatásait – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Az állami számvevőszék nemrég szabálytalanságokat talált a cégnél és kritikát fogalmazott meg a vezetők magas fizetése, valamint a külföldi tanácsadók irreális juttatásai miatt is.

Miro Cerar miniszterelnök azt mondta: az új vezetőségtől elvárja, hogy javítsák a hibákat, a menedzsment havi 24 ezer eurós fizetését pedig csökkentsék.

A miniszterelnök még hozzátette: a parlamentnek javasolni fogja a rossz bank működésének 2022-ig való meghosszabbítását is.

Szlovénia néhány évvel ezelőtt súlyos bankválsággal szembesült, amely a túlzott kockázatviselés, az állami tulajdonú bankok alacsony színvonalú irányítása, illetve a nem elég hatékony felügyeleti eszközök miatt alakult ki.

Az euróövezeti Szlovénia bankrendszerének szanálását 2013 decemberében hagyta jóvá az EU bizottsága, így a kormány összesen 3,3 milliárd euróval tőkésítette fel a bankokat - amelyeknek döntő része még mindig állami tulajdonban van -, hogy elkerüljék az összeomlást a rossz hitelek miatt.

A kormánynak az volt a terve, hogy a bankoknál lévő nem teljesítő hitelek majdnem fele átkerüljön a bankok nem teljesítő hitelét kezelő cégbe, amelynek az feladata, hogy a rossz hiteleket egy éven belül a legjobb áron eladja.

A kereskedelmi bankoktól és a csődeljárás alá kerülő vállalatoktól átvett vagyonon kívül a rossz bank 2000 lakással és más ingatlannal is rendelkezik.

A nem törlesztő hitelállomány 2013-ban elérte a 7 milliárd eurót, ami a központi bank ismertetése szerint 2014 októberére 5,1 milliárd euróra apadt.

A szlovén központi bank adatai szerint 2014 első 11 hónapjában a szlovén bankrendszer együttes vesztesége 11,1 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 1,1 milliárd euróról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!