szerző:
Csabai Károly

Kicsi a világ, éveken keresztül ugyanaz volt az auditor a két lekapcsolt brókerháznál. Tavaly aztán volt némi változás.

Megvan, ki volt a könyvvizsgálója a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nek és a Hungária Értékpapír Zrt.-nek éveken keresztül: a Gyimesi & Társa Könyvvizsgálói és Tanácsadó Kft. Ám tavaly valamiért változás történt.

A Hungária közgyűlése 2013. május 5-én hozott egy határozatot, miszerint újabb 5 évre a Gyimesi & Társát szeretné megbízni azzal, hogy a társaság személyében a 2013. június 1-jétől 2014. június 1-jéig terjedő időszakra Karácsondi Mária legyen a könyvvizsgáló. Arról azonban az igazságügyi minisztérium adatbázisában már nincs szó, hogy ez mégsem történt meg. A Hungária 20 nappal későbbre, 2013. május 25-ére összehívott egy rendkívüli közgyűlést, amelyen módosították a könyvvizsgálatot végző gazdasági társaság és az egyéni könyvvizsgáló személyét. Eszerint a megbízatást a Vallin Kft. és személyében Karácsondi Mária kapta meg egyéves időtartamra, 2013. május 25-étől 2014. május 31-éig. A Vallin Kft-t Karácsondi alapította 1998-ban, s annak jelenleg is az egyszemélyes tulajdonosa.

A 2014. március 20-án a Hungária részvényesei számára elkészített független könyvvizsgálói jelentést így Karácsondi nem a Gyimesi & Társa, hanem a Vallin Kft. nevében írta alá. (Cikkünk korábbi verziójában még nem szerepelt - mert a minisztérium adatbázisából dolgozva nem derülhetett ki -, hogy a Vallint bízta meg a Hungária Értékpapír Zrt., a hibáért elnézést kérünk.) A 3 millió forintos törzstőkéjű Vallin Kft.-ben Karácsondinak 2008 áprilisa óta van üzletrésze. A Hungária Értékpapír Zrt. 2013. évi beszámolójához csatolt, ugyancsak 2014. március 20-i keltezésű kiegészítő mellékletben is már a Vallin Kft. és Karácsondi Mária szerepel könyvvizsgálóként, anélkül, hogy egyetlen szó esne arról, miért szűnt meg a Gyimesi & Társa cég 2018. június 1-jéig szóló megbízatása.

A Vallin és Karácsondi is csak 2014. május 31-ig volt a Hungária auditora, akkortól ugyanis az ALPINE Gazdasági Tanácsadó és Könyvvizsgáló Kft., személyében pedig Forgács Gabriella a cég hivatalos könyvvizsgálója. Az ALPINE-nak szintén van kapcsolódása a Buda-Cashhez: e cég a könyvvizsgálója annak az OPIMUS Group Nyrt.-nek, mely 2013-ban került a Buda-Cash Brókerház alapítójának, Pintér Zoltánnak a tulajdonába, még Phylaxia 1912. Holding Nyrt. néven (utóbbi a profiltisztítás után Opimus Group néven működött tovább).

Az OPIMUS február 28-án, a Budapesti Értéktőzsde honlapján megnevezett 5 százaléknál nagyobb három tulajdonosa közül a legnagyobb, 19,63 százalékos pakettet a CZ-FÉM Fémfeldolgozó Kft. birtokolta, mely cég a Buda-Cashhel azonos címre, a Ménesi útra van bejegyezve, egyik tulajdonosa pedig Gyarmati János, a Buda-Cash vezérigazgatója. 5,78 százalékos OPMIUS-részvényes volt a HIDASHÁT-51 Kft., mely Pál Gyula, a Buda-Cash igazgatósági tagjának érdekeltsége. Míg a Buda-Cashnek közvetlenül 5,25 százaléka volt az OPIMUS-ban.

Az kevésbé meglepő, hogy a Buda-Cashnek és a DRB Bankcsoportnak is a Gyimesi & Társa volt a könyvvizsgálója – Gyimesi Katalin személyében –, hiszen azonos a tulajdonosuk.

Az e heti HVG részletesen foglalkozik a Quaestor-kötvények ügyével és a brókercégek könyvvizsgálóival.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Reagált Putyin Budapestre költöző bankja: Nem vagyunk kémbank

Reagált Putyin Budapestre költöző bankja: Nem vagyunk kémbank

Bulizó társaságot verhettek meg maszkos biztonságiak a Gozsdu-udvarban januárban

Bulizó társaságot verhettek meg maszkos biztonságiak a Gozsdu-udvarban januárban

Van ám nagyobb is az Ausztráliánál talált holdhalnál, ez például akkora, mint két ember – videó

Van ám nagyobb is az Ausztráliánál talált holdhalnál, ez például akkora, mint két ember – videó

Hollywood, hippikorszak és némi Charles Manson - kijött Tarantino új filmjének első előzetese

Hollywood, hippikorszak és némi Charles Manson - kijött Tarantino új filmjének első előzetese

Elektromos önvezető autóval támad fel a legendás Lagonda márka

Elektromos önvezető autóval támad fel a legendás Lagonda márka

Csendes kora tavaszi idő lesz

Csendes kora tavaszi idő lesz