szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A korszerű és európai színvonalú pénzügyi felügyelet megteremtésében játszott szerepéért, a PSZÁF folyamatos modernizálásával elért kimagasló eredményei és példaadó vezetői munkája miatt érdemelte ki a Magyar Érdemrend középkeresztjét az Orbán-kormánytól Szász Károly.

Három hét alatt három pénzügyi vállalkozást kapcsolt le a Magyar Nemzeti Bank, több százezer ember bukta el pénzét. Két brókerház (Buda-Cash és Hungária Értékpapír), a Buda-Cash tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó négy bank (DRB-bankok), valamint a Quaestor-csoport két cége (Financial Hrurira Kft. és Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.) verte át az embereket. (A Quaestor tulajdonosát, Tarsoly Csabát, illetve a cégcsoportot – és a botrányt – amúgy közös üzletek és régi barátok kötik a Fideszhez.) A Buda-Cashnél a jegybank állítása szerint legalább tíz éve hamisították meg az adatokat, ott és a DRB-bankoknál folytatott ügyletekkel sok tízmilliárd forinttal károsíthatták meg a magánszemélyeket és vállalati ügyfeleket. A Quaestor-kötvényeknél úgy 150 milliárdos átverést gyanít a jegybank, 2008 óta forognak a kötvények. Mindezek pedig a pénzügyi felügyelet előtt folytak, vagy legalábbis a pénzügyi felügyelet nem vette észre korábban az átveréseket.

A pénzügyi felügyeletet pedig kétszer Szász Károly vezette: 2000–2004 között, majd 2010–2013 ősze között. (2013 őszén a pénzügyi felügyeletet beolvasztották a jegybankba.) Most pedig a március 15-i ünnep alkalmából a kormány kitüntette Szász Károlyt.

Szász a Magyar Érdemrend középkeresztjét „a korszerű és európai színvonalú hazai pénzügyi felügyelet megteremtésében játszott meghatározó szerepe, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének folyamatos modernizálásával elért kimagasló eredményei és példaadó vezetői munkája elismeréseként” kapta meg.

Szász Károly amúgy a bebukott Széchenyi Bankban is dolgozott fél éven keresztül, 2014 nyarán jött el onnan.

A Buda-Cashnél történtek miatt firtattuk a felelősségét ebben a cikkünkben. Azt mondta, hogy nem tartja magát felelősnek a Buda-Cash-ügyben, azokban az időszakokban, amikor ő volt a PSZÁF vezetője, minden esetben jelezték, amikor szabálytalanságot találtak a brókercégnél, de olyanra, amelyből büntetőügynek kellett volna lennie, soha nem bukkantak. Vezetése alatt a felügyelet több ügyben is elmarasztalta a Buda-Casht. A jegybank honlapján a pénzügyi felügyeleti résznél több tucat olyan határozat található az elmúlt 16 évből, amely valamilyen feddésben részesítette a Buda Casht. Volt sok minden a brókercég terhén: tiltott piacbefolyásolás, engedély nélküli tevékenységvégzés a működésének hajnalán, ügyféladatok másolatának hiánya.

Szász Károly
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap alatt több mint 1600-an haltak meg koronavírusban Nagy-Britanniában

Egy nap alatt több mint 1600-an haltak meg koronavírusban Nagy-Britanniában

Karácsony: A városaink kifosztása nem kormányzás

Karácsony: A városaink kifosztása nem kormányzás

Az A-Híd újíthatja fel a Lánchidat 18,8 milliárdért

Az A-Híd újíthatja fel a Lánchidat 18,8 milliárdért