szerző:
MTI

A fóti polgármester tagadja, hogy az önkormányzat pénzét a képviselő-testület háta mögött helyezte a felfüggesztett Hungária Értékpapír Zrt.-nél, azt mondja, egy korábbi szerződés kötelezte erre. Az ellenzéke szerint viszont nem tehette volna ezt meg, csak pénzügyi bizottsági jóváhagyással. A pénz egy időre biztosan bent ragadt a Hungária.

Kétszer ötszázmillió forintot helyezett el a Hungária Értékpapír Zrt.-nél Fót előző, illetve jelenlegi polgármestere, de a cég felfüggesztése miatt elúszhat a városfejlesztésre szánt egymilliárd - írta az Index.hu pénteken. A második ötszázmillió állítólag a képviselő-testület tudta nélkül vándorolt a Hungáriához, amit a jelenlegi városvezető visszautasított. 

Bartos Sándor (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a korábbi polgármester, a fideszes Cselőtei Erzsébet által 2013-ban megkötött szerződéshez "csatlakozva" valóban ő is a Hungária Értékpapír Zrt.-nél helyezett el 500 millió forintot, miután tavaly ősszel polgármesterré választották. De mivel a korábbi tranzakcióról volt testületi döntés (akkor ő alpolgármesterként dolgozott), az akkori határozat alapján szerinte joggal kötötte le a második 500 milliót ugyanúgy állampapírokban - mondta.

Az erről szóló dokumentációt idén március 15-én átadta a pénzügyi bizottság egyik tagjának is, így áttételesen a testületet is tájékoztatta, bár lehet, hogy nem a megfelelő formában. Bartos Sándor hangsúlyozta, hogy mivel nem kereskedésről szól a Hungáriával kötött szerződés, állami garancia biztosítja, hogy a pénzt az ilyenkor szükséges felmérések és összesítések után visszakapja a település. "Levelet írtam a felügyeleti biztosnak (...), s a gazdasági vezetőnkkel az MNB-hez is bementünk a múlt héten (...), szerintem minden rendben lesz” – tette hozzá a polgármester. 

Másként látja a történteket Takács István (MSZP), a képviselő-testület egyik tagja, aki azt mondta, hogy a fideszes többségű testület 2014-ben beépített a költségvetési rendeletbe egy olyan passzust, amely szerint a polgármester befektetheti a szabad pénzeszközöket állampapírba, de egy évnél hosszabb lekötés esetén csak pénzügyi bizottsági jóváhagyással. A határozat szerint a kamat alakulásáról negyedévente be kell számolnia. Takács István állítja, hogy a félmilliárd forintot tavaly októberi eskütételének másnapján helyezte el a Hungáriánál a polgármester, de erről senkinek sem számolt be, ezért hétfő reggel a testület többsége írásban jelezte, hogy alapos tájékoztatást kér Bartos Sándortól. Valószínűleg jegelni kell a fóti fejlesztéseket, amíg pénzéhez nem jut az önkormányzat – mondta a képviselő, hozzátéve: hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést készül tenni a polgármester ellen. 

A Magyar Nemzeti Bank március 6-án közölte, hogy a Hungária Értékpapír Zrt.-nél észlelt szabálytalanságok miatt előző este részlegesen felfüggesztette a társaság tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki a céghez, és büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen. Az MNB feljelentése alapján sikkasztás gyanúja miatt indított eljárásban négy embert vettek őrizetbe a rendőrök.  

Március 8-án a Budakörnyéki Járásbíróság a Pest Megyei Főügyészség indítványát jóváhagyva elrendelte három gyanúsított előzetes letartóztatását, míg negyedik társukkal szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el – mondta korábban a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Baló György így köszönt el utoljára a nézőktől

Baló György így köszönt el utoljára a nézőktől

Minden kiszivárgott a Huawei ütős új telefonjairól – infók, fotók, videók

Minden kiszivárgott a Huawei ütős új telefonjairól – infók, fotók, videók

Ugyan kis ország vagyunk, de azért kár, hogy hátul vagyunk ezen a listán

Ugyan kis ország vagyunk, de azért kár, hogy hátul vagyunk ezen a listán

17,7 millió forinton nyit a vadonatúj Tesla Y a szomszédban

17,7 millió forinton nyit a vadonatúj Tesla Y a szomszédban

Dizájnban verhetetlennek tűnik ez az elektromos motorkerékpár

Dizájnban verhetetlennek tűnik ez az elektromos motorkerékpár

Belebukott a párizsi rendőrfőnök a sárgamellényesek tüntetéseibe

Belebukott a párizsi rendőrfőnök a sárgamellényesek tüntetéseibe